Društvo

Institut za biologiju mora: Kvalitet vode u luci Bar odličan

Mikrobiološke analize, uzoraka vode uzetih sa četiri pozicije u luci Bar, pokazale su da je kvalitet morske vode odličan, i da se po EU Direktivi za vode za kupanje može svrstati u prvu kategoriju. Analize su urađene na Univerzitetu Crne Gore – Institutu za biologiju mora.
Institut za biologiju mora: Kvalitet vode u luci Bar odličan
Portal AnalitikaIzvor

Tokom februara stručnjaci Instituta za bilogiju mora iz Kotora uzeli su prve uzorke morske vode, da bi utvrdili da li su balastnim vodama, koje koriste brodovi, u vode barske luke uneseni organizmi kojima to nije prirodna sredina.

"Analize, urađene u okviru BALMAS IPA projekta, pokazale su da u vodama luke Bar nijesu nađene nove vrste, samo one karakteristične za to područje. Rezultati analiza, pokazali i da su vrijednosti fizičko-hemijskih parametara morske vode u granicama uobičajnim za ovo doba godine i za to područje", saopšteno je iz Instituta za biologiju mora.

Kako navode u saopštenju, analize vode na četiri tačke u luci Bar, pokazale su i malo prisustvo zooplanktonskih organizama i nijesu zabilježene nove vrste.

"Takođe je na jednom lokalitetu zabilježena velika zastupljenost larvi školjki i puževa, što je normalna pojava u obalnim oblastima gdje su dobro razvijene te zajednice. Svakako rezultati su u skladu sa brojnošću i pojavama karakterističnim za istočnu obalu Jadrana", navodi se u saopštenju za medije dostavljenom Portalu Analitika.

Ispitivanje ranih razvojnih stadijuma riba u 12 uzoraka sa četiri pozicije pokazalo je prisustvo dvije riblje vrste.

"Takvo malo prisustvo ribljih jaja i larvi može se objasniti malom dubinom na istraženim lokalitetima kao i upotrebom krupnije mreže za uzorkovanje koju propisuje PBS Protokol", saopšteno je iz Instituta.

Rezultati istraživanja predstvaljeni su na četvrtom redovnom sastanku BALMAS partnera koji je održan u Draču (Albanija) protekle sedmice.

Ovo su bile prve analize morske vode u luci Bar, u okviru BALMAS projekta, a tokom godine biće urađena još tri uzorkovanja. Naredno, koje će biti kompleksnije, jer će uključiti analizu sedimenta i bentosa, je planirano za april.

IPA, projekat Sistema upravljanja balastnim vodama za zaštitu Jadranskog mora (BALMAS) počeo je u novembru 2013, a kraj je predviđen za mart 2016.

U BALMAS projekat, vrijedan 7.157.000 eura, uključeno je 17 partnera i sedam pridruženih partnera iz šest država na nivou Jadranskog mora. Vodeći partner je Institut za vode Republike Slovenije.

Portal Analitika