Kultura

ŠERBEDŽIJA: I Štulić, i Rundek i ja izašli smo iz Arsenovog šešira

Koncert Rada Šerbedžije 21. aprila u Dvorani "Lisinski" u Zagrebu biće prilika za njegov ponovni susret sa starim prijateljem Arsenom Dedićem iz čijeg je, kaže, šešira izašao. Uvijek pun zanimljivih priča iz prošlosti, Šerbedžija za tamošnji T portal priča o prvom susretu s tim cijenjenim hrvatskim kantautorom i šansonjerom.
ŠERBEDŽIJA: I Štulić, i Rundek i ja izašli smo iz Arsenovog šešira
Portal AnalitikaIzvor

Za sreću je nekima potrebna samo dobra pjesma, pa tako i Radu Šerbedžiji kojem je svaki susret i nastup s dugogodišnjim prijateljem Arsenom Dedićem razlog za dobro raspoloženje. Koncert u "Lisinskom" spojiće dvojicu starih prijatelja, a tim povodom 68-godišnji glumac se za T portal prisjetio se njihovog prvog susreta.

- Bio sam gimnazijalac, a Arsen vojnik JNA u Gospiću, gdje sam često posjećivao svoju tetku. Ondje sam ga i upoznao dok je pjevao na terasi Doma JNA. Jednom me tako pozvao za svoj sto, počeli smo pričati i to je potrajalo. Valjda sam mu se svidio - ja, mali, naivni gimnazijalac pun zanosa. Drugi put putevi su nam se isprepleli kad sam već bio na Akademiji i statirao na Dubrovačkim ljetnim igrama u predstavi "Don Žuan". Malo pomalo, Arsen je načuo da imam sluha i lijepo pjevušim. I učio me da pjevam. Bio sam dobar učenik, a i on je bio dobar mentor, pa smo već 1973. snimili "Ne daj se, Ines". Uvijek sam volio da ga slušam, upijam njegove priče o životu. Učio me svemu. Iz njegovog šešira sam izašao, kao i Darko Rundek, Džoni Štulić, Goran Bregović i mnogi drugi koji su muzici dali umjetnički pečat. Zbog svega toga i mnogih drugih lijepih trenutaka koje smo zajedno prošli, radujem se našem skorom nastupu - kaže Rade

Njegovim stopama krenula je i kći Milica, koja nerijetko nastupa na očevim koncertima.

- Kćeri su moj ponos, pa se nerijetko razmećem njihovom pameću i talentom. Milica piše lijepe pjesme, svira i pjeva, i zato kao otac uvijek imam potrebu da je pozvam na svoje nastupe. Iako je njena publika više ona koju je imala na nedavnom koncertu Damira Urbana. Nina studira u SAD-u, a Vanja u Beču. Kad pogledam svoje petoro djece - što reći nego da sam uistinu sretan čovjek! Odgajali smo ih s puno ljubavi i tolerancije i naučili ih da u životu preuzmu odgovornost za svoja djela. Lenka je bila ta koja je uvijek insistirala na davanju slobode djeci i nije pogriješila. Lijepo smo ih odgojili. Naša kuća je uvijek puna njihovih prijatelja koji spavaju kod nas. Družimo se, veselimo. Sretan sam što s njima imamo tako lijep odnos.

Ono što ga trenutno najviše zaokuplja je filmski rediteljski prvijenac "Oslobođenje Skoplja" koji je proteklih mjeseci snimao sa sinom Danilom u Makedoniji. Zbog montaže u Londonu, stalno je na putu, ali ništa mu teško ne pada, jer vjeruje kako su snimili odličan film koji će lako pronaći put do publike.

- Film je snimljen prema odličnoj istoimenoj predstavi Ljubiše Ristića s Inge Apelt, Miodragom Krivokapićem i drugima, i s kojom smo obišli cijeli svijet, a u Americi osvojili prestižne nagrade. Australijanci su snimili film, a ja sam osvojio Sammy Award kao najbolji glumac u Australiji. Sve to me podstaklo da napišem svoj scenario o maloj porodici u ratu u Makedoniji koji je, na neki način, moja verzija "Amarkorda". Vlatko Stefanovski radio je muziku za film, što me posebno veseli. Ovaj projekt me toliko ispunio i usrećio, pa sam zbog svega u posebno dobroj kreativnoj fazi - zaključio je Šerbedžija za T portal.

Izvor: T portal (tportal)

Portal Analitika