Abiznis

Vlada radnicima KAP-a produžuje socijalni program do oktobra

Vlada će radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) vjerovatno do oktobra produžiti socijalni program, saznaje "Dan".
Vlada radnicima KAP-a produžuje socijalni program do oktobra
Portal AnalitikaIzvor

Radnicima KAP-a socijalni program je prvo trajao do 1. novembra, ali je produžen do 31. marta nakon što je vlasniku Uniproma, Veselinu Pejoviću, produžen rok za isplatu novca za imovinu fabrike.

 Iz KAP-a je od jula otišlo 250 radnika na osnovu socijalnog programa.

 Izvršni direktor KAP-a, Nebojša Dožić, očekuje da Uniprom vrlo brzo uplati ostatak kupoprodajne cijene za imovinu fabrike.

„Bilo bi bolje da je pare dao za investcije u KAP-u, umjesto što ih daje za imovinu. Svi zainteresovani investitori koji su obilazili KAP u prethodnom periodu govorili su da se ovakve fabrike daju za euro“, kazao je Dožić.

On je ocijenio da bi fabrika bila ugašena da je ostao Montenegro bonus.

„Da je Montenegro bonus ostao da upravlja KAP-om, zajedno sa mnom na čelu, fabrika bi sada bila ugašena“, rekao je Dožić.

KAP je, kako je kazao, ranije uzimao glinicu iz Zvornika, voz po voz svakog dana i prodavao aluminijum Glencore-u "za onoliko koliko da".

„Sada je Uniprom napunio silose u Baru glinicom, pregovaramo sa Zvornikom i ostalima i imamo daleko povoljniju cijenu za glinicu i druge sirovine. Prodajemo aluminijum kome mi hoćemo i po cijeni koju dogovorimo, niko nas ne može ucjenjivati“, saopštio je Dožić.

Uniprom je, kako je dodao, počeo da remontuje ćelije u seriji B.

 U seriji B Elektrolize su 264 ćelije, a radi 146. Serija A je skoro ugašena jer tamo rade 34 ćelije i 40 radnika.

„Sada remontujemo ćelije u seriji B, a prije nego što završimo vidjećemo šta ćemo sa serijom A. Ako je ugasimo radnike ćemo premjestiti u seriju B“, rekao je Dožić.

Remont, kako je dodao, košta 80 do 100 hiljada eura.

Izvor: Dan
Foto: seebiz.eu
 

Portal Analitika