Crna hronika

Rakočević: Amnestija za najteža krivična djela neprihvatljiva

Kriminolog Velimir Rakočević kazao je u izjavi za "Dan" da je nedopustivo da amnestija može da obuhvati lica koja su osuđena za najteža krivična djela.
Rakočević: Amnestija za najteža krivična djela neprihvatljiva
Portal AnalitikaIzvor

„Amnestija za najteža krivična djela je neprihvatljiva, jer na taj način dolazi do gaženja krivičnih sankcija i anulira se rad sudova. Amnestijom se u isti koš stavljaju izvršioci svih najtežih krivičnih djela, a to je zaista neprihvatljivo. Za najteža krivična djela nema amnestije“, kaže Rakočević za „Dan“, komentarišući slučaj amnestije Podgoričanina Rufina Vujovića (43), koji se tereti da je organizovao pljačku Baranina Želimira Željka Bokana (64), koja je tragično okončana, brutalnim ubistvo Bokana u njegovoj kući u barskom naselju Šušanj.

Rufin Vujović je poznat i javnosti kao brutalni ubica svoje majke. On je 24. marta 2002. godine u porodičnoj kući na Starom Aerodromu ubio majku Rajku. Udario je sjekirom po glavi, a onda je zadavio kanapom. Tijelo je potom ubacio u zamrzivač, očistio tragove krvi, a tepih i ostale stvari sa kojih nije mogao ukloniti krvave mrlje zapalio je u dvorištu kuće. Poslije zločina nastavio je da živi kao da se ništa nije desilo, a kada su njegov brat, koji nije živio sa njim i majkom i ujaci, nekoliko dana kasnije shvatili da Rajke nema, on im je kazao kako se ona odselila iz kuće i iznajmila stan na Koniku. Čak je sa njima išao i u potragu za njom. Govorio im je kako ona ponekad noću svrati do kuće. Desetak dana poslije zločina njegov brat je ipak odlučio da detaljno pregleda kuću i našao ubijenu majku u zamrzivaču u jendoj od soba. Zamrzivač je bio pun i njenih ličnih stvari i garderobe.Policija je Rufina Vujovića tada uhapsila u jednoj kafani gdje je sa prijateljima igao karte.Na sudu je priznao zločin i ispričao kako je od rođenja bio žrtva nasilja svoje majke koja ga je verbalno i fizički maltretirala, a i kobnog dana su se, kako je kazao, žestoko posvađali.Osuđen je na 15 godina zatvora. Iz Kazneno-popravnog doma u Spužu izašao je u ljeto 2013. godine. Bio je među osuđenicima koje je obuhvatio Zakon o amnestiji. 

2803vujovicrufin

Rakočević je kazao da amnestije ne bi smjelo biti za teže zločine, to jest za sve kazne preko 10 godina zatvora.

„Na ovom konkretnom slučaju se vidi koliko je kompletan sistem zatajio. Vujović je prije više od jedne decenije počinio monstruozan zločin i on je latentni ubica. Trebalo je da strada i druga žrtva da bismo se zapitali šta to ne valja u sistemu. Nevjerovatno je i nedopustivo da mu se dozvoli da izvrši još jedan zločin. Ovakvi slučajevi podrivaju povjerenje građana u sistem i stvaraju kod njih osjećaj straha i nesigurnosti“, ukazuje Rakočević.

Inspektori kriminalističke policije uhapsili su prije dva dana Vujovića, Renata Berišića (24) i Anelu Koljenovićevu (20) zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu Želimira Bokana u Baru. Policija sumnja da je Vujović organizator ubistva. Tokom pretresa kuće osumnjičenog Vujovića pronađene su puške koje su ukradene iz Bokanove kuće nakon ubistva. Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da je Bokan lišen života u svojoj porodičnoj kući u naselju Šušanj u noći između 15. i 16. marta ove godine.

Izvor: Dan
Foto: cdm.me

Portal Analitika