Abiznis

Pobjeda: Ugovor sa A2A se produžava do jula, Italijani ne blokiraju drugi blok

Prema dosadašnjem toku pregovora predstavnika Vlade i italijanske kompanije A2A o menadžmentu u Elektroprivredi, daleko je konačno rješenje problema. Trenutno su obje strane, kako saznaje Pobjeda, pred kompromisom, koji znači da se važeći ugovor o menadžmentu produži do jula, a da A2A neće blokirati izgradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima. Aktuelni ugovor o menadžmentu ističe u utorak 31. marta.
Pobjeda: Ugovor sa A2A se produžava do jula, Italijani ne blokiraju drugi blok
Portal AnalitikaIzvor

U znak dobre volje A2A, juče su otvorene finansijske ponude kompanija zainteresovanih da grade drugi blok. Te su ponude na ledu od maja prošle godine. Škoda Praha je spremna da za 338,5 miliona eura izgradi Termoelektranu snage 254 megavata sa električnom efikasnošću 39,5 odsto. Kineska kompanija CMEC nudi da za 326 miliona eura izgradi blok od 250 megavata, sa efikasnošću od 39 odsto.

Obje kompanije su spremne da Elektroprivredi nađu kreditora kod kojeg će pozajmiti pare za gradnju ovog energetskog objekta.

Iz Vlade je više puta saopšteno kako je gradnja drugog bloka prioritet, jer se prvi blok mora konačno zatvoriti najkasnije za šest godina. S druge strane, Italijani traže da se nađe treći partner koji će učestvovati u finansiranju izgradnje drugog bloka.

Predstavnici A2A svoj otpor temelje na činjenici da nijesu uspjeli da vrate ni dio uloženih 430 miliona eura u Elektroprivredu i Rudnik uglja Pljevlja.

Komisija za otvaranje ponuda je saopštila da su škoda Praha i CMEC predale predloge nacrta ugovora i finalne ponude u kojima navode da su performanse projekata u skladu sa definisanim idejnim projektom i da su spremne da obezbijede povoljna kreditna sredstva u visini od 85 odsto ukupno potrebnih, uz tehničko-ekološku sanaciju postojećeg bloka u vrijednosti od 20 miliona.

„Potencijalni partneri navode da će novi blok odgovarati svim najzahtjevnijim uslovima savremene tehnologije (BAT), dobroj praksi evropskih zemalja i zaštite okoline prema svim direktivama EU“, navodi se u saopštenju tenderske komisije EPCG i ističe da će komisija za vrednovanje analizirati finansijsko-tehničke ponude, na osnovu kojih će do aprila ove godine dostaviti odboru direktora Elektroprivrede finalni predlog o izboru najboljeg ponuđača.

Izvor: Pobjeda

Foto: epcg.com

Portal Analitika