Zanimljivosti

VIDEO: Astronauti veterani počeli jednogodišnju misiju na MSS

Astronauti Skot Keli (51) iz SAD i Mihail Kornjenko (54) iz Rusije na putu su ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), na kojoj će provesti narednih godinu dana, prenosi Blic saopštenje Američke svemirske agencije (NASA).
VIDEO: Astronauti veterani počeli jednogodišnju misiju na MSS
Portal AnalitikaIzvor

Dvojica astronauta poletjela su sa ruskim kolegom Genadijem Padalkom (56) u raketi "Sojuz" koja je danas lansirana sa kosmodroma Bajkonur, u Kazahstanu. Keli i Kornjenko ostaće na MSS do idućeg marta, dok će se Padalka vratiti na Zemlju u septembru. Time će ovaj svemirski veteran provesti čitavih 878 dana u orbiti, što je više od bilo kog drugog astronauta.

Cilj jednogodišnje misije Kelija i Kornjenka, označene kao najduže u istoriji svemirskog istraživanja, biće proučavanje efekata prolongiranog boravka u svemiru na ljudsko tijelo u svrhu planiranja budućih interplanetarnih misija, prije svega putovanja na Mars.

2703veterani

Četiri sovjetska astronauta provela su više od godinu dana na danas zatvorenoj svemirskoj stanici "Mir". Ipak, njihove misije, okončane još 1999, nisu imale visokorazvijenu medicinsku tehnologiju koja će biti korišćena tokom najnovijeg istraživanja na MSS. Najveći problem s kojim se astronauti suočavaju u svemiru je propadanje mišića zbog nulte gravitacije, kao i propadanje kostiju (1,5 odsto mjesečno), dok konstantna izloženost radijaciji može da izazove kataraktu, pa čak i rak.

Keli i Kornjenko će se tokom svog zadržavanja na MSS podvrgavati sistematskim medicinskim eksperimentima. U njima će učestvovati i Kelijev brat blizanac Mark, takođe astronaut ali u penziji, koji je pristao da na Zemlji obavlja iste testove kao i njegov brat u svemiru.

- Klasično pitanje je koliko našeg zdravlja i našeg ponašanja je uslovljeno našim genima, a koliko našim okruženjem. U ovom slučaju imamo dvije genetski identične osobe i možemo da pratimo kakve se promjene dešavaju kod Marka, u uobičajenom okruženju, i Skota u orbiti - izjavio je Krejg Kundrot, naučnik NASA-inog Programa za ljudska istraživanja.

Izvor: Blic

Portal Analitika