Svijet

"Germanwings" nudi po 50.000 privremene pomoći porodicama žrtava

Njemačka niskobudžetna avionska kompanija "Džermanvings" (Germanwings), čiji se avion srušio u utorak sa 150 putnika i članova posade, porodicama žrtava nudi "50.000 eura po putniku" za neposredne troškove, izjavio je portparol kompanije.
"Germanwings" nudi po 50.000 privremene pomoći porodicama žrtava
Portal AnalitikaIzvor

- Ta prva novčana pomoć ne spada u odštetu koju je kompanija dužna da isplati porodicama žrtava i ni u svakom slučaju je nepovratna - kazao je portparol "Germanwings"-a, potvrdivši informaciju koju je ranije objavio berlinski list "Tagesšpigel" (Tagesspiegel).

Advokat specijalizovan za sporove u vazdušnom saobraćaju, Holger Hoperdicel za berlinski list je kazao da će "Lufthansa" porodicama poginulih morati da isplati svote u iznosu između nekoliko desetina hiljada i nekoliko stotina hiljada eura po žrtvi, nakon što porodice predaju zahtjeve za odštetu. Iznos novca koju u slučaju avionske nesreće moraju da isplate kompanije dogovorena je na konvenciji u Montrealu 1999, a gornji limit je 143.000 eura po žrtvi.

Profesor vazduhoplovnog prava sa Univerziteta u Berlinu, Elmar Gimula kazao je da bi uprava "Lufthanse" trebalo da očekuje zahtjeve za odštetu koji će ukupno iznositi između deset i 30 miliona eura.

Stručnjaci za osiguranje tvrde da činjenica da je kopilot aviona namjerno prouzrokovao nesreću, ništa ne mijenja kada je po srijedi pravilo o isplati odštete za gubitke života.

Foto: nbcnews.com

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.