Zanimljivosti

Zašto obožavamo hrskavu hranu?

Istraživanje objavljeno u časopisu "Flavour" pokazalo je da na našu percepciju hrane, kao ukusne, utiču i zvukovi, prenosi T portal.
Zašto obožavamo hrskavu hranu?
Portal AnalitikaIzvor

Čarls Spens, profesor sa Univerziteta Oksford, objašnjava da su poređenjem mnogih studija došli do zanimljivih rezultata. Naime, zvuk hrane poput hrskavog čipsa, grickanje mrkve ili šuštanje omiljenog gaziranog napitka prilikom otvaranja takođe utiče na to koliko će nam te namirnice biti ukusne. On je precizirao da ljudi prema zvuku hrane nesvjesno procjenjuju i to koliko nam je ona ukusna.

S druge strane, istraživači Univerziteta u Lidsu sproveli su zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da npr. hrskavost pržene slanine igra veliku ulogu prilikom stvaranja slike o njenom ukusu.

- Obično mislimo da su bitni ukus i miris, ali ova studija je pokazala da je jako bitna i tekstura hrane, kao i taj specifični zvuk njenog drobljenja - objasnili su istraživači.

Nauka je takođe pokazala da promjena zvukova hrane može da utiče na našu percepciju o njenoj privlačnosti. Tako nam se više sviđaju gazirana pića koja imaju intenzivniji zvuk pucketanja mjehurića.

Spens, pak, objašnjava da zvuk svakako igra veliku ulogu: kad zagrizemo jabuku, volimo da se to i čuje jer nam to, kaže on, poručuje da je svježa. Dodaje da bi prehrambena industrija mogla da se usmjeri na eksperimentisanje zvukovima.

Izvor: T portal

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.