Abiznis

"Croatia Airlines" već danas stalno sa dva člana posade u kokpitu

Njemačka vazduhoplovna kompanija "Lufthansa" objavila je danas da će uvesti novo pravilo da u pilotskoj kabini u svakom trenutku moraju da budu dva člana posade, što je odmah primijenila i hrvatska kompanija "Kroacija erlajnz" (Croatia Airlines).
"Croatia Airlines" već danas stalno sa dva člana posade u kokpitu
Portal AnalitikaIzvor

Novo pravilo uvedeno je nakon što je kopilot "Džermanvingsa" (Germanwings) srušio avion u francuskim Alpama. Iz "Croatia Airlines"-a su izvijestili kako je od danas počela da se primjenjuje operativna procedura prema kojoj je u pilotskoj kabini tokom cijelog leta obavezna prisutnost dva ovlaštena člana letačkog osoblja. Ako jedan od pilota privremeno izađe iz pilotske kabine, tada će se njegov izostanak nadoknaditi prisutnošću jednog člana kabinskog osoblja, rukovodioca putničke kabine ili domaćice/domaćina aviona.

Prema spoznajama istražitelja, kopilot Andreas Lubic (27) zaključao se u kabinu kada je pilot otišao na toalet i potom namjerno oborio "erbas A320" ubivši sebe i još 149 ljudi.

"Lufthansa" je juče objavila da ne vidi razlog za hitnu promjenu svojih procedura, ali su brojni drugi avio-prijevoznici brzo uveli nova pravila.

- Putnički avioni iz flote "Lufthanse" uvešće novo pravilo što prije, u dogovoru s relevantnim institucijama - saopštila je danas njemačka kompanija.

U grupi "Lufthansa" su "Germanwings", "Austrian Airlines", "Swiss Air" i "Eurowings". Pravilo je usuglašeno među svim njemačkim kompanijama, saopštilo je njihovo udruženje BDL. "Air Berlin" takođe je najavio njegovo uvođenje, kao i skandinavska kompanija "SAS". "Lufthansa" uvodi i novu dužnost na nivou cijele grupe - pilota zaduženog za sigurnost, koji će provjeravati i razvijati procedure vezane za sigurnost leta i direktno odgovarati izvršnom direktoru Karstenu Šporu. Trenutno svaka avio-kompanija ima svog pilota zaduženog za sigurnost.

Stravičan potez kopilota potaknuo je Kanadu i nekoliko pojedinačnih zračnih kompanija da jučer donesu odluku po kojoj će u pilotskoj kabini uvijek morati biti dvije osobe.

Britanska kompanija "EasyJet" i kanadska "Air Transat" prve su objavile odluku da će u pilotskoj kabini uvijek morati da budu dvije osobe, a potom je kanadska ministarka saobraćaja ozvaničila da će tako biti za sve kanadske kompanije. Isto pravilo uvode i norveški "Norwegian Air Shuttle" i islandski "Icelandair".

Evropska agencija za vazduhoplovnu sigurnost (EASA) privremeno je izdala preporuku avio-prevoznicima da u kokpitu u određenom trenutku treba da bude najmanje dvoje članova posade. Takođe, EASA preporučuje da kompanije "ponovno procijene sigurnosne rizike vezane za članove posade koji napuste svoje radno mjesto zbog fizioloških ili potreba posla tokom nekritičnih faza leta", stoji u saopštenju. Savjet je izdat na osnovu "trenutno dostupnim informacijama, nakon nesreće na letu 4U9525 i zavisiće od ishoda tehničke istrage", dodaje EASA. Preporuka nije obvezujuća.

Izvor: Index (index.hr)

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A ASTRONAUT
27.03.2015. 22:55

Ipak je BOLJE da im WC naprave u SAMOJ KABINI ili da budu vezani kao ANSTRONAUTI na kalister mislim da im se stave ASTRONAUTSKA ODIJELA da je NAJBOLJE RJESENJE ! A vidjecete da ce ovako BITI da ce im se staviti ODIJELA i nema pisanja napolje . Koji kurac ima da pilot napusta komande - debelo su placeni .

7
0