Politika

Brajović na Samitu EU - Jugoistočna Evropa u Splitu

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović učestvovao je kao počasni gost i govornik na 3. Samitu EU-Jugoistočna Evropa u Splitu, na poziv potpredsjednice Vlade i ministarke vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić i "The Economist Events", saopšteno je iz PR službe Ministarstva saobraćaja i pomorstva.
Brajović na Samitu EU - Jugoistočna Evropa u Splitu
Portal AnalitikaIzvor

Osnovna tema u okviru koje je Brajović govorio bila je "Povezivanje jugoistočne Evrope kroz saobraćajnu infrastrukturu". On je izrazio zadovoljstvo rezultatom desetogodišnje intenzivne saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom komisijom, a proizvod te saradnje je kreiranje ozbiljne platforme u oblasti saobraćaja čime je ostvaren jedan od značajnijih političkih ciljeva - uključivanje SEETO sveobuhvatne mreže u Trans-evropsku transportnu mrežu.

- Svaki investicioni prioritet treba analizirati na jedan sveobuhvatan način, a ne kao izolovani projekat, jer odluke koje danas donosimo nijesu važne samo za zemlje Zapadnog Balkana pojedinačno već za čitav region i to posebno za buduće generacije kojima ostavljamo dobru bazu da unaprijeđuju ekonomsku, kulturnu i političku saradnju u budućnosti - naglasio je Brajović.

Poseban akcenat treba staviti na usmjeravanje investicija na ključne koridore i bolje infrastrukturno povezivanje sa zemljama jugoistočne Evrope. U tom smislu za Crnu Goru je posebno važna realizacija projekta izgradnje autoputa Bar - Boljare koji, osim što je od neprocjenjivog značaja za državu, predstavlja vezu sa zemljama okruženja i sa značajnim koridorima na Balkanu i šire. Crna Gora takođe snažno podržava izgradnju Jadransko-jonskog autoputa, a sada među našim partnerima iz Evropske unije imamo i Republiku Hrvatsku i vjerujemo u njihovu punu podršku za ubrzano finansiranje ovog projekta - istakao je Brajović.

- Crna Gora je u poslednje dvije decenije uložila značajna finansijska sredstva u poboljšanje svih vidova saobraćaja. Unaprijeđena je nacionalna putna mreža, značajna finansijska sredstva usmjerena su na unaprijeđenje kapaciteta i pružanja usluga na dva crnogorska međunarodna aerodroma Podgorica i Tivat. Slične planove imamo i za naredni period i to prvenstveno za aerodrom u Tivtu, koji iz godine u godinu bilježi značajan rast saobraćaja. Za naše prilike, velika sredstva su uložena i u sanaciju glavnog željezničkog pravca u Crnoj Gori, a to je pruga Bar - granica sa Srbijom i dalje povezivanje sa Beogradom. Međutim, to je projekat kojem ćemo u narednom periodu posvetiti još više pažnje, kako bismo kapacitete ove pruge kao glavne veze sa lukom Bar, iskoristili u najvećoj mogućoj mjeri - dodao je Brajović u svom izlaganju.

On je zaključio da je Crna Gora i do sada bila veoma posvećena političkoj i ekonomskoj saradnji, kako bi doprinijela stabilnosti i razvoju Zapadnog Balkana, kao da će i ubuduće biti pouzdan partner.

Tokom Samita Brajović se susreo i razgovarao sa hrvatskim kolegom Sinišom Hajdarom Dončićem, i tom prilikom kazao da se se bilateralni odnosi sa Hrvatskom zasnivaju na načelima dobrosusjedstva, razumijevanja i saradnje, te punom uzajamnom uvažavanju, kao i da Hrvatska u kontinuitetu pruža dragocjenu podršku u procesu evropske i evroatlantske integracije naše zemlje.

Portal Analitika