Abiznis

Perks predstavio Lukšiću Studiju o ulaganju u rano obrazovanje djece

Savjet za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi, na sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, upoznao se sa Studijom o ulaganju u rano obrazovanje djece u Crnoj Gori.
Perks predstavio Lukšiću Studiju o ulaganju u rano obrazovanje djece
Portal AnalitikaIzvor

Studiju je prezentirao šef kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks, naglasivši neophodnost daljeg ulaganja u rano i predškolsko obrazovanje, s obzirom na njegovu važnost u razvoju djeteta i značaj pozitivnih socio-ekonomskih efekata na društvo u cjelini.

Savjet je na današnjoj sjednici razmatrao i Analizu stanja u predškolskim ustanovama u pogledu infrastrukturnih kapaciteta, obuhvata djece i nastavnog kadra, koju je pripremilo Ministartsvo prosvjete, a čiji je cilj da, kroz realizaciju predloženih mjera, poveća obuhvat djece uzrasta od tri do šest godina predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

Na dnevnom redu sjednice bio je i Izvještaj o radu Savjeta za 2014. godinu i Plan prioritetnih aktivnosti za 2015. godinu. Značajnu pažnju Savjet je poklonio Izvještaju Američke privredne komore o poslovnom ambijentu u 2014. godini, u čijem je fokusu neophodnost daljeg unapređenja stanja u oblastima vladavine prava, oporezivanja, izdavanja građevinskih dozvola i registracije nepokretnosti.

Razmotrena je i usvojena Analiza primjenljivosti Zakona o radu i Opšteg kolektivnog ugovora, koju je pripremila Uprava za inspekcijske poslove, sa predlogom mjera za unapređenje stanja u oblasti radnog prava.

Predstavnik Centra za demokratsku tranziciju upoznao je Savjet sa Izvještajem o aktivnostima i rezultatima projekta "Uprava po mjeri građana i biznisa", koji zajedno realizuju Ministarstvo finansija, UNDP i CDT, a čija implementacija ima za cilj unapređenje poslovnog ambijenta na lokalnom nivou.

Savjet se upoznao i sa inicijativom Montenegro biznis alijanse koja, u cilju unapređenja poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, ističe potrebu za daljim jačanjem i intenziviranjem saradnje privatnog i javnog sektora u Crnoj Gori.

Portal Analitika