Abiznis

EPCG: Za Blok II Termoelektrane "Pljevlja" Česi nude 338,5 a Kinezi 326 miliona eura

Za gradnju Drugog bloka Termoelektrane "Pljevlja" kompanija "Škoda Praha" ponudila je cijenu od 338,5 miliona eura, dok bi "China Machinery Engineering Corporation" gradila za 326 miliona eura, saopšteno je Portalu Analitika iz Elektroprivrede Crne Gore.
EPCG: Za Blok II Termoelektrane "Pljevlja" Česi nude 338,5 a Kinezi 326 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Komisija za otvaranje ponuda za projekat izgradnje drugog bloka TE "Pljevlja" otvorila je danas konačne ponude dvije kompanije, u kojima su izneseni detalji gradnje i finasiranja.

Tako je kompanija "Škoda Praha" ponudila je gradnju Bloka II snage 254 MW, sa električnom efikasnošću od 39,5 odsto i po cijeni od 338,5 miliona eura.

"China Machinery Engineering Corporation" (CMEC) u uvodnim dokumentima navodi da je spremna za gradnju Bloka II snage 250 MW, sa efikasnošću od 39 odsto i po cijeni od 326 miliona eura.

- Obije kompanije koje su predale prijedlog nacrta ugovora i finalne ponude navode da su performanse projekta u skladu sa definisanim Idejnim projektom i da su spremne da obezbijede povoljna kreditna sredstva u visini od 85 odsto ukupno potrebnih, uz tehničko-ekološku sanaciju postojećeg bloka u vrijednosti od oko 20 miliona eura. Potencijalni partneri navode da će novi blok odgovarati svim najzahtjevnijim uslovima savremene tehnologije (BAT), dobroj praksi evropskih zemalja i zaštite okoline prema svim direktivama EU - navode iz EPCG.

Kako je ranije predviđeno, Komisija za vrednovanje ponuda projekta Bloka II detaljno će analizirati ponude na osnovu kojih će, do kraja aprila, dostaviti finalni predlog o izboru najboljeg punuđača Odboru direktora EPCG.

Prema usvojenom planu razvoja, Blok II TE "Pljevlja" treba da bude snage opsega između 220 i 300MW, na lokaciji postojeće jedinice TE "Pljevlja I",  električne efikasnosti ne manje od 38 odsto dok je projektom predviđena i obavezna toplotna stanica za obezbjeđenje energije za daljinsko grijanje Pljevalja. Izgradnjom Bloka II ostvario bi se strateški cilj u oblasti energetike u Crnoj Gori – podržavanje elektroenergetske nezavisnosti države, poboljšanje sigurnosti snabdijevanja potrošača, kao i poboljšanje stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema Crne Gore, a naša država pozicionirala bi se kao izvoznik elektične energije.

Portal Analitika