Kultura

COLMAN: Pokazali smo veliku energiju, potrebnu za izvođenje zahtjevnih djela

Koncert za violinu i orkestar Johanesa Bramsa i Velika simfonija Franca Šuberta zahtjevaju mnogo emocija. Upravo sam njih večeras podijelio sa divnim Crnogorskim simfonijskim orkestrom, na čemu sam veoma zahvalan, kazao je belgijski dirigent Ronald Colman koji već peti put gostuje u Podgorici.
COLMAN: Pokazali smo veliku energiju, potrebnu za izvođenje zahtjevnih djela
Portal AnalitikaIzvor

Zahtjevni program koji je sa crnogorskim simfoničarima i gostom, francuskim violinistom Rafaelom Olegom, sinoć predstavio auditorijumu u Crnogorskom narodnom pozorištu, za njega je bio odlično izveden. Ipak, podsjeća da je, kao dirigent, uskraćen za objektivan stav i impresije o interpretaciji pomenutih djela.

- Moram da istaknem da izuzetno volim kompozicije koje smo večeras čuli. Volim Bramsa i Šuberta i uvijek se osjećam divno kad dirigujem djela ova dva kompozitorta. Takođe, bila mi je velika čast što sam sarađivao sa Rafaelom Olegom i što sam dirigovao na njegovom poslednjem solističkom nastupu.

Colman spada među dugogodišnje goste Muzičkog centra Crne Gore, pa je u prilici da prati razvitak CSO praktično od njegovog početka.

- Veoma sam zadovoljan što je orkestar toliko napredovao da može ovako kvalitetno da izvede Šubertovu Simfoniju i Bramskov Koncert, koji važe za zahtjevna i specifična djela. Bili su odlični, iako su ove kompozicije u cjelosti zajedno izveli možda samo jednom prije koncerta. Naravno, svi smo bili uporni, jer je riječ o djelima koja zahtijevaju veliku koncetraciju, o kompleksnim partiturama koje traže izuzetnu preciznost, a zvuče jednostavno i lako - naročito Šubert. Potrebna je velika energija da bi to izveli kako treba - s ponosom dodaje Colman.

Renomirani francuski solista ističe kako je uživao na sceni sa CSO i dodaje kako je za njima jedan "veoma dobar koncert".

- Ovo je moj prvi susret sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i moram da kažem da smo zvučali veoma dobro. Primjetio sam da su se odlično pripremili za večerašnji repertoar, koji nije uopšte lak. Ja sam ovaj koncert mnogo puta izvodio sa mnogo različitih ansambala, ali ovaj Bramsov Koncert bio je izuzetno kvalitetan - istakao je Oleg.

On dalje podsjeća na osobenosti tog djela, koje liči na simfoniju, pa i orkestar mora zvučati na takav način.

- Solo dionica ovog koncerta je veoma zahtjevna. No, to se i očekuje, jer su sva Bramsova djela su takva. Ali, ja uvijek imam svoj način izvođenja. Tako sam oduvijek radio, od kada sam uzeo violinu u ruke. I ovaj koncert je moj način da se oprostim od instrumenta. Ovo jeste moj prvi koncert u Podgorici, ali je i poslednji solistički koncert u mojoj karijeri. Veliki potez, zar ne? Nadam se da publika ne misli da je moja odluka zakasnila - zaključio je Oleg kroz osmijeh.

Naredni koncert Crnogorskog simfonijskog orekstra biće početkom aprila, kada su na repertoaru djela Johana Sebastijana Baha i Leopolda Stokovskog, a solista će biti jedan od najznačajnijih srpskih pijanista, Aleksandar Serdar.

K.J.

Portal Analitika