TV / Film

Završava se serija "Downton Abbey"

Popularna britanska kostimirana serija "Downtown Abbey" završiće se svojom šestom sezonom, koja će biti prikazana u SAD početkom 2016, potvrdili su danas producenti.
Završava se serija "Downton Abbey"
Portal AnalitikaIzvor

Finale serije će biti prikazano u Velikoj Britaniji na Božić, 2015. godine. 

"Mislimo da je dobro prestati dok si na vrhuncu", rekao je izvršni producent Garet Nim u razgovoru preko ekrana. 

"Mislimo da je serija u izuzetno dobroj fazi, scenariji na kojima radimo za predstojeću sezonu su fantastični i ona je svjetski popularna. Ali opasnost sa ovakvim stvarima je da pustiš da idu beskonačno", rekao je on. 

Nim je rekao da su odluku da se završi serija donijeli on i Džulijan Felous (ko je kreirao seriju i napisao svaku epizodu), zajedno sa glumcima. 

Upitan o glasinama da će se snimati dugometražni film "Downton Abbey", Nim je rekao da bi to bilo jako zabavno da se uradi ali da za sada nema takvih planova. 

Popularna drama prati sudbinu aristokratske porodice Kroli i njihovih sluga u jeku društvenih previranja u Engleskoj prije Prvog svjetskog rata i tokom 1920-ih, i prati kako se karakteri viših i nižih staleža suočavaju sa svijetom koji se brzo menja. 

Među zvijezdama serije su Hju Bonvil, Džim Karter, Mišel Dokeri, Elizbet Makgavern i Megi Smit. 

Serija je počela da se prikazuje na britanskoj televiziji ITV 2010, a na američkom PBS-u početkom 2011. Serija je djelimično inspirisana filmom Roberta Altmana iz 2001, Gosford Park, za koji je scenario napisao Felous, i predstavljena je kao varijacija britanskih klasičnih serija "Upstairs Downstairs i "Let's not forget", rekao je Nim. 

On je rekao da su, kad su krenuli u pravljenje serije, mislili da će ona imati dobar uspjeh u Velikoj Britaniji, ali da je skoro odmah serija postala popularna svuda. 

U Britaniji "Downton" je postala serija sa najvećom gledanošću u posljednjoj deceniji, sa prosječno 11 miliona gledalaca tokom pet sezona. 

Peta sezona koja se početkom ovog mjeseca završila u SAD, imala je prosječnu gledanost od 12.9 miliona. 

"Nismo znali da ćemo biti u 250 teritorija širom svijeta. Nismo znali da ćemo biti jedna od najvećih serija na američkoj telviziji. Bili bismo potpuno zadovoljni da je išla tri sezone, i da je onda završimo", rekao je on. 

Nim je priznao da postoji iskušenje da se tako uspješan poduhvat nastavi u nedogled. 

Produkcija za narednu i posljednju sezonu od 13 epizoda je u toku, rekao je, ali nije želio da otkrije nikakve detalje, osim što je rekao da će svi sadašnji likovi da se vrate sa zadovoljavajućim ishodom. 

"Razmišljamo o tome kako će likovi završiti. Šta će se desiti sa jadnom Idit, da li će Ana i Bejts ikad imati sreće, ljudi žele da znaju takve stvari", rekao je on. 

On je dodao da iako je odluka da se završi "Downton" donijeta u jednom procesu kroz puno razgovora, sada, kada je postala zvanična, to je vrlo emotivan dan za sve ljude uključene u njenom stvaranju.

Portal Analitika