Abiznis

BOGDANOVIĆ: "Izgradićemo najdužu žičaru na svijetu"

Izgradnjom žičare Kotor-Lovćen-Cetinje dodatno će se obogatiti i diversifikovati turistička ponuda Crne Gore, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Bogdanović i dodao da je uvjeren da će tenderska procedura biti uspješna.
BOGDANOVIĆ: "Izgradićemo najdužu žičaru na svijetu"
Portal AnalitikaIzvor

On je na završnoj javnoj raspravi o nacrtu koncesionog akta i ugovora za taj projekat, održanoj danas u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, rekao da je riječ o jedinstvenom projektu kojim je predviđena izgradnja najduže žičare na svijetu, koja povezuje dva grada i kreira potpuno novu, komplementarnu turističku ponudu u Crnoj Gori.

“Žičarom se na savremen i turistički bogat, ali istovremeno i jako atraktivan način povezuje Boka Kotorska, sa svim njenim kulturno-istorijskim vrijednostima, sa Nacionalnim parkom (NP) Lovćen, Njegoševim mauzolejom i crnogorskom Prijestonicom“, rekao je Bogdanović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, prisutne informisao i o očekivanim benefitima od realizacije ovog projekta.

„Prije svega, na ovaj način ćemo dodatno obogatiti i diversifikovati turističku ponudu Crne Gore i doprinijeti boljoj preraspodjeli dobiti ostvarenoj u sektoru turizma. Kroz bolju pristupačnost NP Lovćen i Cetinju, stvara se mogućnost da ove lokacije privuku veći broj turista u Crnoj Gori, što će rezultirati većom ukupnom potrošnjom posjetilaca na ovim lokacijama“, kazao je Bogdanović.

Šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Giulio Moreno, kazao je da je to značajan projekat za Crnu Goru i jačanje njene cjelokupne turističke ponude.

On je podsjetio na podršku EBRD-a kada je u pitanju realizacija ovog veoma značajnog infrastrukturnog projekta i istakao spremnost za finansiranje budućeg koncesionara u iznosu do 15 miliona EUR.

Savjetnik u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ana Pavićević, kazala je da je projekat urađen sa jasnom vizijom budućeg stanja u prostoru, koji uvažava principe održivog razvoja i prati smjernice date Prostornim planom posebne namjene (PPPN) NP Lovćen.

„Prema projektu, to bi bila najduža žičara na Jadranskoj obali sa posebnim akcentom na uživanju u putovanju sa nivoa mora preko Lovćena do Prijestonice. To bi bila jedinstvena turistička ponuda za domaće i strane goste“, navela je Pavićević.

Projektom je predviđena izgradnja 15 kilometara duge žičare sa gondolama, čime će se, tokom 40 minutnog putovanja, putnicima omogućiti užitak u zalivu na primorju, vožnja do planine Lovćen sa najljepšim predjelima Crne Gore, uz jedinstven pogled na Bokokotorski zaliv i Jadransko more i posjeta kulturnom, duhovnom i istorijskom centru Crne Gore, Prijestonici Cetinje.

Projektom su predviđene četiri stanice, dvije početne u Cetinju i Kotoru, kao i dvije međustanice - Kuk i Ivanova korita. Predviđeni tip žičare je šest do deset sjedišta, gondola sa odvojivim držačima, dok je sami kapacitet prevoza putnika oko hiljadu osoba po satu.

Projekat žičare Kotor–Lovćen–Cetinje, koji će se realizovati kroz model privatno-javnog partnerstva, tačnije putem koncesije, vrijedan je ukupno 47 miliona eura, od toga je 36,7 miliona opredijeljeno za gradnju žičare, 9,7 miliona za gradnju stanica i međustanica, a ostatak za proces eksproprijacije i ostale troškove.

(Mina)

Portal Analitika