Abiznis

BOGDANOVIĆ: "Izgradićemo najdužu žičaru na svijetu"

Izgradnjom žičare Kotor-Lovćen-Cetinje dodatno će se obogatiti i diversifikovati turistička ponuda Crne Gore, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Bogdanović i dodao da je uvjeren da će tenderska procedura biti uspješna.
BOGDANOVIĆ: "Izgradićemo najdužu žičaru na svijetu"
Portal AnalitikaIzvor

On je na završnoj javnoj raspravi o nacrtu koncesionog akta i ugovora za taj projekat, održanoj danas u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, rekao da je riječ o jedinstvenom projektu kojim je predviđena izgradnja najduže žičare na svijetu, koja povezuje dva grada i kreira potpuno novu, komplementarnu turističku ponudu u Crnoj Gori.

“Žičarom se na savremen i turistički bogat, ali istovremeno i jako atraktivan način povezuje Boka Kotorska, sa svim njenim kulturno-istorijskim vrijednostima, sa Nacionalnim parkom (NP) Lovćen, Njegoševim mauzolejom i crnogorskom Prijestonicom“, rekao je Bogdanović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, prisutne informisao i o očekivanim benefitima od realizacije ovog projekta.

„Prije svega, na ovaj način ćemo dodatno obogatiti i diversifikovati turističku ponudu Crne Gore i doprinijeti boljoj preraspodjeli dobiti ostvarenoj u sektoru turizma. Kroz bolju pristupačnost NP Lovćen i Cetinju, stvara se mogućnost da ove lokacije privuku veći broj turista u Crnoj Gori, što će rezultirati većom ukupnom potrošnjom posjetilaca na ovim lokacijama“, kazao je Bogdanović.

Šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Giulio Moreno, kazao je da je to značajan projekat za Crnu Goru i jačanje njene cjelokupne turističke ponude.

On je podsjetio na podršku EBRD-a kada je u pitanju realizacija ovog veoma značajnog infrastrukturnog projekta i istakao spremnost za finansiranje budućeg koncesionara u iznosu do 15 miliona EUR.

Savjetnik u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ana Pavićević, kazala je da je projekat urađen sa jasnom vizijom budućeg stanja u prostoru, koji uvažava principe održivog razvoja i prati smjernice date Prostornim planom posebne namjene (PPPN) NP Lovćen.

„Prema projektu, to bi bila najduža žičara na Jadranskoj obali sa posebnim akcentom na uživanju u putovanju sa nivoa mora preko Lovćena do Prijestonice. To bi bila jedinstvena turistička ponuda za domaće i strane goste“, navela je Pavićević.

Projektom je predviđena izgradnja 15 kilometara duge žičare sa gondolama, čime će se, tokom 40 minutnog putovanja, putnicima omogućiti užitak u zalivu na primorju, vožnja do planine Lovćen sa najljepšim predjelima Crne Gore, uz jedinstven pogled na Bokokotorski zaliv i Jadransko more i posjeta kulturnom, duhovnom i istorijskom centru Crne Gore, Prijestonici Cetinje.

Projektom su predviđene četiri stanice, dvije početne u Cetinju i Kotoru, kao i dvije međustanice - Kuk i Ivanova korita. Predviđeni tip žičare je šest do deset sjedišta, gondola sa odvojivim držačima, dok je sami kapacitet prevoza putnika oko hiljadu osoba po satu.

Projekat žičare Kotor–Lovćen–Cetinje, koji će se realizovati kroz model privatno-javnog partnerstva, tačnije putem koncesije, vrijedan je ukupno 47 miliona eura, od toga je 36,7 miliona opredijeljeno za gradnju žičare, 9,7 miliona za gradnju stanica i međustanica, a ostatak za proces eksproprijacije i ostale troškove.

(Mina)

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
I Ivan
28.03.2015. 23:47

Najduza zicara na svijet,a 15 km? A sto velis to coce? Takvih zicara ima na hiljade....mislim da u Kinu svako drugo selo ima takve zicare....

1
0
R Radule
27.03.2015. 23:08

Svaka čast ali najdužu žičaru imaju Šveđani (Kalklinbanan Forsby-Köping) i dugačka je oko 41 km...možda bi mi trebali izgraditi najdužu uspinjaču na svijetu?

3
0
D Draško
27.03.2015. 20:20

Opet žičara? Mora da će opet neki izbori brzo, ove žičare se rade samo uoči izbora!

3
2
K Kad sam bio mali...
27.03.2015. 17:58

...bio sam veseo i srećan kada bi čuo da ćemo (ćete će neko nekada neđe đe sunce ne zalazi nego izlazi i grije?) jesti zlatnijema ožicama! Danas poprilično ostario, ali oran i naredan da dočekam najdužu žičaru (ka onu te je u jedan vakat ima Jošo Vrbica savrh Krsca, istu takvu ali podužu uživo!) koju bojim se neću dočekati pa sve da bi još živio ovoliko koliko do jutros? Nije lako se vrnuti natrag ni godinu ne desetine godina koje pasaše ka vode iz Koritnika... Niz polje Njeguško i uz Barbakan, put Kuka i Korita...? Čuvajte se Bjelošani njeguškija voda...? A i žičare ako joj "gume budu počešće pucale" ka ove priče ovoga druga iz Kopita s vrha Njeguškoga polja ravna..?

0
4