Svijet

Njemačka uvodi putarinu do 150 eura godišnje

Njemački parlament odobrio je uvođenje putarine za autoputeve u iznosu do 150 eura godišnje od 2016. godine, što je mjera za koju kritičari kažu da će pogoditi strance i da predstavlja kršenje propisa EU.
Njemačka uvodi putarinu do 150 eura godišnje
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Njemački vozači takođe će plaćati putarinu, ali će im to biti nadoknađeno smanjenjem postojećih automobilskih taksi.

"Ova mjera u saglasnosti je sa propisima EU, vrijeme je da svi u to povjerujete", rekao je ministar saobraćaja Aleksandar Dobrint tokom debate u parlamentu.

Mjera je projekat Dobrinta i njegove Hrišćansko-socijalne unije (CSU), iako su demohrišćani (CDU) kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate (SPD) Zigmara Gabrijela dugo bili skeptični.

Merkel i SPD dogovorili su ovu mjeru pod uslovom da je u skladu sa propisima EU, koji zabranjuju diskriminaciju stranaca, ali će je ubrzo analizirati Evropski sud pravde.

Dobrint je rekao da će nova putarina godišnje donijeti državi oko 500 miliona eura, a što će biti uloženo u putnu infrastrukturu.

Strani vozači moći će da plate kratkoročne vinjete u vrijednosti između pet i 30 eura za period od 10 dana do dva mjeseca.

Dobrintova CSU već dugo zahtijeva da strani vozači plaćaju putarinu na autoputevima jer je, kako kažu, nepošteno da stranci putuju besplatno po Njemačkoj, dok Njemci moraju da plaćaju putarinu u susjednim zemljama, kao što su Austrija, Švajcarska i Francuska.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika