Svijet

Kopilot krio bolest od poslodavaca

Kopilot Džerman vingsa Andreas Lubic je, kako izgleda, krio dokaze o bolesti od svojih poslodavaca, saopštili su danas njemački tužioci.
Kopilot krio bolest od poslodavaca
Portal AnalitikaIzvor

Oni su u pisanoj izjavi naveli da su našli pocijepane potvrde o bolovanju u njegovim stanovima, uključujući i bolovanje za dan kada se dogodila nesreća.

U izvještaju, tužioci iz Dizeldorfa ne kažu od čega je Lubic bolovao.

Tužioci su rekli da nema dokaza o političkim ili vjerskim motivima za njegovo djelovanje i da nije nađeno nikakvo oproštajno pismo.

Dokazi su nađeni tokom pretrage Lubicovih stanova u dva njemačka grada u potrazi za objašnjenjem zašto je namjerno usmjerio avion Džerman vingsa u kome je bio koplilot u francuske Alpe, kada je nastradalo svih 150 ljudi u letjelici.

Istražitelji su odnijeli više kutija iz Lubicovog stana u Dizeldorfu i kuće njegovih roditelja u Montabauru, blizu Frankfurta.

U pisanom saopštenju portparol tužioca Ralf Herenbrik rekao je da pocijepane note za bolovanje za dan pada aviona podupiru sadašnju preliminarnu procjenu da je pokojni Lubic krio svoju bolest od svog poslodavca i svojih kolega.

Kako navodi agencija AP takva opravdanja za nedolazak na posao su uobičajena u Njemačkoj i izdaju se i za lakše bolesti.

Njemački mediji naveli su da dokumenta uprave za avijaciju nagovještavaju da je patio od depresije što zahtijeva povremene procjene stanja.

Francuski istražitelji koji vode istragu o padu aviona, vjeruju na osnovu preslušanog snimača u pilotskoj kabini da se Lubic zaključao u kokpitu i zatim namjerno udario avionom u planinu tokom leta iz Barselone za Dizeldorf u utorak.

(Beta, Portal RTCG)

Portal Analitika