Društvo

NP Skadarsko jezero: Ribolovni zabran do 1. juna

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero na sve vrste riba, izuzev jegulje, počeo je 15. marta i trajaće do 1. juna, saopšteno je iz te institucije.
NP Skadarsko jezero: Ribolovni zabran do 1. juna
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Zabran je definisan „Naredbom o ribolovnim zabranama, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda“, koju donosi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Od sredine marta do početka juna ribolovci ne smiju da love zbog sezone mrijesta. U cilju zaštite ribljeg fonda, Služba zaštite NP Skadarsko jezero, intenzivnije kontroliše korišćenje dobara parka.

„S tim u vezi, sinoć (26.marta) su izvršene zajedničke koordinisane aktivnosti Službe zaštite Nacionalnog parka i pripadnika Centra bezbjednosti Podgorica u cilju zaštite akvatorijuma. Tom prilikom su zaplijenjena određena materijalno-tehnička sredstva: agregat, sonda, plinska lampa, osti, plinska boca i veći broj ribarskih mreža. Takođe je Služba zaštite sačinila dva Zapisnika o izvršenoj kontroli protiv četiri lica. Zapisnici će biti procesuirani prema nadležnim institucijama“, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

U cilju efikasnijeg djelovanja Službe zaštite na očuvanju ukupnih vrijednosti Nacionalnog parka, apeluju na građane, a posebno na mještane u okolini jezera, da prijave svaki vid nelegalnih aktivnosti na dežurni telefon 067 344 356.

„Zajedničke aktivnosti predstavnika institucija sistema na zaštiti ribljeg fonda nastaviće se i u narednom periodu. S tim u vezi, molimo građane da se odgovorno odnose prema Nacionalnom parku i suzdrže se od bilo kakvih bespravnih aktivnosti kojima bi se mogle narušiti njihove prirodne i kulturne vrijednosti“, zaključak je saopštenja.

Portal Analitika