Abiznis

HE Piva za 39 godina proizvela 29,57 milijardi kilovata struje

Hidroelektrana “Piva” sjutra obilježava trideset devetu godišnjicu uspješnog rada. U tom periodu Hidroelektrana je proizvela 29,57 milijardi kilovatsati električne energije, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).
HE Piva za 39 godina proizvela 29,57 milijardi kilovata struje
Portal AnalitikaIzvor

"Ovaj energetski objekat je nakon gotovo četiri decenije rada u izuzetno dobrom stanju, zahvaljujući odgovornosti i profesionalnosti zaposlenih. Od početka godine je proizvedeno oko 146 GWh, što je 18,58 odsto u odnosu na godišnji plan od 782 GWh. Iako rad HE u najvećoj mjeri zavisi od količine padavina na slivnom području, obilne sniježne padavine u prethodnom periodu do sada se nijesu odrazile na dotok u akumulaciji ”, rekao je povodom obilježavanja 39-godišnjice direktor HE Piva Milan Radović, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su podsjetili da je tokom prošle godine zamijenjena je hidromašinska i elektro oprema na ulaznoj građevini i rekonstruisane mosne dizalice u mašinskoj hali. Vrijednost ovih investicija iznosi oko 930 hiljada eura.

"Za nas u HE “Piva” je najvažnije održati postignuti nivo pouzdanosti rada elektrane. Sa te strane možemo biti u potpunosti zadovoljni učinjenim. Završeni su važni projekti kojima je unaprijeđen nivo bezbjednosti i pouzdanosti objekta. U ovom poslu je važno održati kontinuitet, tako da će i ova i naredne godine za nas biti investicione", istakao je Radović.

Takođe podsjećaju da od 01. januara, od kada je prestao da važi Ugovor o dugoročnoj poslovnoj saradnji sa EPS-om, HE „Piva“ radi u elektroenergetskom sistemu Crne Gore.

HE "Piva" sa jednom od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu i kompletnim postrojenjem, urađenim ispod površine zemlje, predstavlja svjetski arhitektonski kuriozitet. Konstruktivna visina betonske brane je 220 m, dok je dužina luka na kruni 268, 6 m, a dužina luka u nivou korita 40 m. Debljina brane u osnovi je 36 m, a na vrhu oko 4,5 m. Smještena u planinskom masivu na sjeverozapadu Crne Gore, brana se sa lijeve strane oslanja na Vučevo, a sa desne na Pivsku planinu. Gradnja HE „Piva“ trajala je 10 godina, na čemu je bila angažovana gotovo kompletna građevniska operativa ondašnje Jugoslavije.

"HE Piva, gdje je dragocjeno iskustvo sticao veliki broj crnogorskih elektroinžinjera, trenutno ima 102 zaposlena", dodaje se u saopštenju.

(RTCG)

 
 
 
Portal Analitika