Abiznis

Nova metodologija indeksa Montenegroberze

Odbor direktora Montenegroberze na III sjednici, održanoj 26.03.2015. godine, donio je Odluke o usvajanju metodologije indeksa MNSE10 i MONEX, saopšteno je iz Montenegroberze.
Nova metodologija indeksa Montenegroberze
Portal AnalitikaIzvor

Kako su kazali, navedene izmjene metodologije indeksa urađene su u skladu sa trenutnim karakteristikama tržišta, a sa ciljem stvaranja kvalitetnijeg reprezentativnog uzorka. S tim u vezi u okviru posmatranja kretanja cijena kompanija na crnogorskom tržištu kapitala od 01. aprila tekuće godine u upotrebi će biti dva indeksa.

"Novoformirani indeks MNSE10 predstavlja bluechip indeks i u njegov sastav će ući deset „najboljih“ kompanija sa našeg tržišta. Razlog kreiranja bluechip indeksa je i buduća izrada fjučers ugovora koji će se do kraja godine uvrstiti u trgovanje na Istanbulskoj berzi. Na taj način, investitori iz Turske će imati priliku da svoju izloženost prema našem tržištu kapitala ostvare kroz kupovinu derivatnog finansijskog instrumenta. Kroz ograničavanje broja kompanija koje ulaze u sastav indeksa željeli smo da isti učinimo kvalitetnijim i da njegovo kretanja bude reflektovano kretanjem najboljih kompanija sa našeg tržišta", ističe se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Indeks MONEX, predstavlja nasljednika indeksa MONEX20 koji će sa novourađenom Metodologijom imati više kompanija u svojoj indeksnoj korpi.

"Na taj način želimo da kroz navedeni indeks predstavimo cjelokupno kretanja na našem tržištu, te će time on dobiti određenje kao „opšti“ indeks crnogorskog tržišta kapitala", ističu iz Montenegroberze.

Revizija oba indeksa će se obavljati dva puta godišnje, posljednjeg radnog dana na Berzi u martu i septembru mjesecu, te s tim u vezi početak računanja novog MNSE10 indeksa počinje od srijede 01. aprila.

Metodologije indeksa MNSE10 i MONEX dostupne su na linkovima:

MNSE10: http://www.mnse.me/upload/documents/2015/Indeksi/MNSE10_metodologija.pdf

MONEX: http://www.mnse.me/upload/documents/2015/Indeksi/MONEX_metodologija.pdf

Portal Analitika