Društvo

KOVAČEVIĆ: Promijenjeno pet direktora centara za socijalni rad

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević saopštila je da je promijenjeno pet direktora centara za socijalni rad, kao i da planira kontrolu rada svih centara u Crnoj Gori.
KOVAČEVIĆ: Promijenjeno pet direktora centara za socijalni rad
Portal AnalitikaIzvor

Odgovarajući na pitanje poslanika Dritana Abazovića o broju zloupotreba socijalnih davanja i iznosu novca koji je na taj način potrošen, ona je kazala da je resorno Ministarstvo vodilo disciplinske postupke u pojedinim centrima za socijalni rad i da su neki radnici dobili otkaze, a neki su kažnjeni, prenosi MINA.

“Promijenjeno je pet direktora centara za socijalni rad i planiramo kontrolu rada svih centara u Crnoj Gori”, rekla je Kovačević.

Ona je objasnila da zakoni iz te oblasti jednako važe za podnosioca zahtjeva, za radnike u centrima za socijalni rad i za ministarstvo.

“Obećavam da ću biti na fonu da se poštuje zakon do kraja, bez obzira da li se radi o greškama podnosilaca, radnika i ministarstva“, poručila je Kovačević.

Ona je podsjetila da su centri za socijalni rad donijeli 3.191 rješenje o prestanku prava i da je to Ministarstvo u svim slučajevima, gdje je postojala sumnja na zloupotrebu prava, obavijestilo nadležne organe.

Kako je ukazala, postoji sumnja da su pojedini organi izdavali uvjerenja, odnosno potvrde iz njihove evidencije koji nijesu u skladu sa činjeničnim stanjem.

“Za sada ne raspolažemo podacima o broju zloupotreba socijalnih davanja jer za utvrđivanje zloupotreba u ostvarivanju i korišćenju prava nije nadležno Ministarstvo već policija, tužilaštvo i sud.”, pojasnila je Kovačević.

Prema njenim riječima, resorno Ministarstvo se ne može izjasniti o eventualnom roku za objavljivanje podataka, jer se, kako je dodala, u postupcima koji se odnose na zloupotrebu prava moraju angažovati vještaci finansijske struke i zavisi od dužine trajanja sudskih postupaka i prava stranaka da ulažu pravna sredstva na odluke nadležnih sudova.

“Kada budem imala podatke vezano za konačne postupke kod nadležnih organa obavjestiću poslanike i Skupštinu,”, poručila je Kovačević.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je ranije Ministarstvo rada i socijalnog staranja da hitno saopšti koliko je građana zloupotrebljavalo pravo na socijalna davanja, da li je i kojim državnim organima poslalo obavještenja o tim zloupotrebama i o iznosu novca za koji je državni budžet oštećen. (Mina)

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Milovan
27.03.2015. 23:24

Meni se cini da je sustina u cinjenici da je novi ministar/ka - ZENA! Nadati se, zato, napretku! Doduse, da nije zena, ne bi dobila ovaj resor, nego neki gdje je lagodnije, lakse, jednostavnije... gdje ima vise parica... Pozdravljam gospodju Kovacevic i zelim joj mnogo uspjeha i srece na novom, teskom zadatku, ali i mnogo vise savjesti nego sto je imaju njene muske kolege, mnogo vise strpljenja i mnogo manje sujete i samoljublja. Ovo posljedenje joj ne bi trebalo biti tesko, jer je samoljublje u Crnogoraca nemjerljivo! Zamislite: Crnogorac, pa jos ministar!? Ni u galaksiju ne moze stat'! Dakle, gospodjo Kovacevic, samo naprijed! Nece biti tesko da budete bolji od ostalih iz Vlade!

1
0
D Dusan Madzarovic
27.03.2015. 19:11

NEKA MI NIKO NE ZAMJERI NA OVE RIJECI, ali moram reci istinu. Kad bi nam cijela drzavna uprava imala MORALNE kvalitete kao Ministarka ZORICA KOVACEVIC, onda bi bili bolji rezultati i uspjesniji rad u svim sferama i segmentima zivota i rada. BRAVO MINISTARKA KOVACEVIC.

6
0