Društvo

KOVAČEVIĆ: Promijenjeno pet direktora centara za socijalni rad

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević saopštila je da je promijenjeno pet direktora centara za socijalni rad, kao i da planira kontrolu rada svih centara u Crnoj Gori.
KOVAČEVIĆ: Promijenjeno pet direktora centara za socijalni rad
Portal AnalitikaIzvor

Odgovarajući na pitanje poslanika Dritana Abazovića o broju zloupotreba socijalnih davanja i iznosu novca koji je na taj način potrošen, ona je kazala da je resorno Ministarstvo vodilo disciplinske postupke u pojedinim centrima za socijalni rad i da su neki radnici dobili otkaze, a neki su kažnjeni, prenosi MINA.

“Promijenjeno je pet direktora centara za socijalni rad i planiramo kontrolu rada svih centara u Crnoj Gori”, rekla je Kovačević.

Ona je objasnila da zakoni iz te oblasti jednako važe za podnosioca zahtjeva, za radnike u centrima za socijalni rad i za ministarstvo.

“Obećavam da ću biti na fonu da se poštuje zakon do kraja, bez obzira da li se radi o greškama podnosilaca, radnika i ministarstva“, poručila je Kovačević.

Ona je podsjetila da su centri za socijalni rad donijeli 3.191 rješenje o prestanku prava i da je to Ministarstvo u svim slučajevima, gdje je postojala sumnja na zloupotrebu prava, obavijestilo nadležne organe.

Kako je ukazala, postoji sumnja da su pojedini organi izdavali uvjerenja, odnosno potvrde iz njihove evidencije koji nijesu u skladu sa činjeničnim stanjem.

“Za sada ne raspolažemo podacima o broju zloupotreba socijalnih davanja jer za utvrđivanje zloupotreba u ostvarivanju i korišćenju prava nije nadležno Ministarstvo već policija, tužilaštvo i sud.”, pojasnila je Kovačević.

Prema njenim riječima, resorno Ministarstvo se ne može izjasniti o eventualnom roku za objavljivanje podataka, jer se, kako je dodala, u postupcima koji se odnose na zloupotrebu prava moraju angažovati vještaci finansijske struke i zavisi od dužine trajanja sudskih postupaka i prava stranaka da ulažu pravna sredstva na odluke nadležnih sudova.

“Kada budem imala podatke vezano za konačne postupke kod nadležnih organa obavjestiću poslanike i Skupštinu,”, poručila je Kovačević.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je ranije Ministarstvo rada i socijalnog staranja da hitno saopšti koliko je građana zloupotrebljavalo pravo na socijalna davanja, da li je i kojim državnim organima poslalo obavještenja o tim zloupotrebama i o iznosu novca za koji je državni budžet oštećen. (Mina)

Portal Analitika