Abiznis

Opština Budva poravnanjem omogućila prodaju "Cablinga"

Opština Budva i budvanski kablovski operator „Cabling“ zaključili su sudsko poravnanje, kojim je predviđeno da preduzeće Milovana Drakulovića na ime neispunjenih ugovorenih obaveza uplati lokalnoj upravi 150 hiljada eura.
Opština Budva poravnanjem omogućila prodaju "Cablinga"
Portal AnalitikaIzvor

Opština je podnijela tužbu pred privrednim sudom u Podgorici, zahtijevajući od “Cablinga” da isplati 150 hiljada eura, penala, zbog neispunjenih obaveza, koje je imao na osnovu ugovora iz 2005. To je bila jedina smetanja “Cablingu” u pregovorima za prodaju svoga sistema mobilnom operateru M- telu, sa kojim se već duže vode pregovori.

Opština je naime, podnijela tužbu pred podgoričkim Privrednim sudom, pozivajući se na neizmirene obaveze po ugovoru koji je potpisala sa ovim preduzećem još prije tačno deceniju, kada je lokalna uprava za pola miliona dolara prodala svoj udio u tadašnjem mediteranskom distributivnom centru. Ipak, sve ove godine, Opština nikada se formalno nije rasknjižila iz centralnog registra privrednih subjekata. A svoju tužbu za naplatu penala od 150 hiljada eura, Opština je našla u članu 9. ugovora.

„U slučaju neispunjenja obevaza preduzeća “Cabling” D.O.O. prema Opštini Budva, cjelokupna imovina društva ima se prepisati na Opštinu Budva u roku od 30 dana od dana utvrđivanja neispunjavanja ugovorenih obaveza. Takođe, “Cabling” je dužan isplatiti na žiro račun Opštine Budva iznos od 150.000 eura kao kaznu za neispunjavanje ugovorenih obaveza“, stoji u članu 9. ugovora.

A priča o kablovskoj mreži u Budvi, prvoj u Crnoj Gori, počela je još prije deceniju i po, davne 1999. kada se osniva zajednička firma Mediteranski distributivni centar. To zajedničko preduzeće Opštine i “Cablinga”, biznismena Milovana Drakulovića, naslednik je opreme kablovske televizije od Informativnog centra na čijem je čelu tada bio Rajko Kuljača.

Kuljača ustupa svu opremu MDC- u i koordinira pregovore sa “Cablingom” d.o.o. o osnivanju zajedničkog preduzeća – MDC gdje u vlasništvu figugiraju Opština sa oko 80% sa ulaganjem cjelokupne opreme, poslovnog prostora, mreže, i “Calbling” sa 18 odsto.

Međutim, Skupština opštine Budve, početkom marta 2005. kada se u Budvi na vlasti nalazila koalcija prosrspkih partija i LSCG; a gradom upravljao Veselin Marković, aktuleni lider budvanskog SNP, aminuju prodaju svog udjela u tom preduzeću.

Kako se navodi u ugovoru o prodaji, potpisanom 7. marta 2005., Opština svoj osnivački udio prodaje za 541.080 američkih dolara. Međutim, “Cabling” se članom 8. ugovora obavezuje da priđe operativnom i tehničkom signalu JRDS TV Budva, na području opština Podgorica, Bar i Tivat u okviru sopstvenog kablovskog sistema.

„U slučaju da Elaborat bude prihvaćen i odobren od nadležnih sekretarijata za finansije i investicije, Opštine će participirati sa polovinom ukupnih troškova“, navodi se u ugovoru. Međutim, dolazi do smjene vlasti u Budvi i metropolom turizma počinje da upravlja koalicija DPS – SDP.

O sudbini kablovskog sistema, ponovo odlučuje Kuljača, koji 30.06.2006. potpisuje elaborate o proširenju vidljivosti i elaborat o obezbjeđenju direktnih prenosa, čime daje saglasnost “Cablingu” da je ispunio ugovorene obeveze. Međutim, problem nastaje jer su nadležni sekretari za investicije i finansije odbili da potpišu Elaborate – koji u suštini predstavljaju procjene šta je “Cabling” d.o.o. uradio da bi izvršio obaveze prema Opštini Budva. Takođe, Radio televizija Budva od 2006. ne prihvata da se saglasi sa tim Elaboratima, koje je potpisao Kuljača, jer je obaveza “Cabling-a”, da bi dobio 100% vlasništva nad kablovskom televizijom u Budvi, bila da obezbijedi direktne prenose za TV Budvu iz hotela u Bečićima, iz gradskog bazena, iz Sportskog centra, iz Opštine Budva.... To do danas nije učinjeno.

 “Cabling” je svoju obavezu da isplati Opštini udio u MDS- u, izmirio na osnovu cesije, preko građevinske firme koja je gradila tada šetalište u Budvi, uoči lokalnih izbora 2005.

Ugovor o cesiji, u koji su Primorske novine imale uvid, potpisali su 24. marta 2005. tadašnji vd predsjednika Opštine Budva Veselin Marković, Milovan Drakulović ispred “Cablinga” i Zoran Janović iz firme “Progres “ iz Priboja.

žDrakulović je preuzeo obavezu da isplati Progresu 316.251 eura, koliko je Opština ostala dužna firmi “Progres” na ime izgradnje šetališta duž Slovenske plaže.

(primorskenovine.me)

 
 
 
Portal Analitika