Svijet

Austrija protiv pomijeranja kazaljki na satu

U Austriji se sve više mogu čuti glasovi protiv pomijeranja kazaljki na ljetnje i zimsko računanje vremena, uz argumente da to ne donosi ništa i samo utiče na zdravlje.
Austrija protiv pomijeranja kazaljki na satu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Narodna partija Austrije (OVP) namjerava u Evropskom parlamentu da podnese zahtjev za reformu pravila koje se primjenjuje u Evropi, a koje u nedjelju skraćuje san građanima za sat vremena.

Poslanica OVP Elisabeth Koestinger ističe da aktuelna praksa mora detaljno da se analizira, bez ikakvih tabua.

Prema njenim riječima pomijeranje kazaljki ima negativni uticaj na zdravlje, jer remeti bioritam i san. Takođe, kako navodi u izjavi bečkom dnevniku Osterreich, pomijeranja kazaljki ima negativne efekte po poljoprivredu.

"Prema jednoj studiji njemačkih proizvođača mlijeka u vrijeme oko prelaska na novo vrijeme krave daju do 10 litara manje mlijeka", ukazala je ona.

Da li će se ubuduće tokom čitave godine primjenjivati ljetnje ili zimsko vrijeme Koestinger ističe da treba ostaviti da se dogovori kroz diskusiju. Međutim jedno je jasno da aktuelna praksa, kojoj se bliži kraj iduće godine, ne može biti produžena bez debate.

Generalni sekretar Saveza penzionera Austrije Heinz Becker, takođe, naglašava da pomijeranje kazaljki godišnje u EU odnese više hiljada ljudskih života zbog nedostatka sna, poremećaja bioritma, saobraćajnih udesa, srčanih udara, depresija, samoubistava.

On je naveo da primarni cilj, kada je uvedeno ljetnje i zimsko vrijeme, 1975. ušteda energije, nije postignut.

Izvor i foto: klix.ba

Portal Analitika