Svijet

Austrija protiv pomijeranja kazaljki na satu

U Austriji se sve više mogu čuti glasovi protiv pomijeranja kazaljki na ljetnje i zimsko računanje vremena, uz argumente da to ne donosi ništa i samo utiče na zdravlje.
Austrija protiv pomijeranja kazaljki na satu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Narodna partija Austrije (OVP) namjerava u Evropskom parlamentu da podnese zahtjev za reformu pravila koje se primjenjuje u Evropi, a koje u nedjelju skraćuje san građanima za sat vremena.

Poslanica OVP Elisabeth Koestinger ističe da aktuelna praksa mora detaljno da se analizira, bez ikakvih tabua.

Prema njenim riječima pomijeranje kazaljki ima negativni uticaj na zdravlje, jer remeti bioritam i san. Takođe, kako navodi u izjavi bečkom dnevniku Osterreich, pomijeranja kazaljki ima negativne efekte po poljoprivredu.

"Prema jednoj studiji njemačkih proizvođača mlijeka u vrijeme oko prelaska na novo vrijeme krave daju do 10 litara manje mlijeka", ukazala je ona.

Da li će se ubuduće tokom čitave godine primjenjivati ljetnje ili zimsko vrijeme Koestinger ističe da treba ostaviti da se dogovori kroz diskusiju. Međutim jedno je jasno da aktuelna praksa, kojoj se bliži kraj iduće godine, ne može biti produžena bez debate.

Generalni sekretar Saveza penzionera Austrije Heinz Becker, takođe, naglašava da pomijeranje kazaljki godišnje u EU odnese više hiljada ljudskih života zbog nedostatka sna, poremećaja bioritma, saobraćajnih udesa, srčanih udara, depresija, samoubistava.

On je naveo da primarni cilj, kada je uvedeno ljetnje i zimsko vrijeme, 1975. ušteda energije, nije postignut.

Izvor i foto: klix.ba

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Analitičar
27.03.2015. 15:05

UKINUT TU STUPIDARIJU! Ali, ako je izvodljivo i ako nekoj firmi, ustanovi odgovara pametno bi bilo početak, pa čak i trajanje radnoga vremena prilagodit nj.v. Suncu. Trgovina, ugostiteljstvo, smjenski rad obezsmišljavaju tu vrstu intervencije i zapravo je sve okrenuto državnoj BIROKRATIJI. I ne treba se ugledat na Zapad, jer on uglavnome pripada našoj vremenskoj zoni, a tamo sunce izlazi sat ili dva kasnije, tako da njino '9 sati' odgovara našemu '8 sati' ili čak '7 sati'. Lično bih donio zakon koji ukida "drugu" i "treću smjenu", sem tamo đe to opšti društveni interes ili tehnološki proces ne dozvoljavaju. Dolje liberalni kapitalizam!

0
0