Abiznis

SB pohvalila reformu poreske administracije

Ministar finansija Radoje Žugić održao je sastanak sa delegacijom Svjetske banke, koju je predvodila Tatjana Proskurjakova, šefica Kancelarije za BiH i Crnu Goru.
SB pohvalila reformu poreske administracije
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je bio prilika da se još jednom definišu oblasti i konkretizuju polja jačanja saradnje, uz određivanje prioritetnih aktivnosti za period koji slijedi.

“Osvrnuvši se na uspješnost dosadašnje saradnje, minister Žugić upoznao je predstavnike delegacije Svjetske banke sa dinamikom rada relevantnih crnogorskih institucija u pogledu započetih projekata koja se, u najvećoj mjeri, odnosi na poboljšanje kvaliteta rada poreske administracije, jačanje kadrovskih kapaciteta, i unapređenje informatičkih rješenja za više resora, i dao smjernice u pogledu oblasti u kojima Crna Gora ima potrebu za podršku pomenute institucije. Odnoseći se na reformu poreske administracije, članovi delegacije konstatovali su da je došlo do vidjljivih pomaka, odnosno da se kadrovski kapaciteti kontinuirano snaže, ali i da su potrebna dalja ulaganja u već postojeće resurse kroz edukaciju, prenos znanja i studijske posjete, što će upravo i biti fokus podrške Svjetske banke u narednom periodu”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Po pitanju daljeg vida saradnje, ministar Žugić je još jednom upoznao sa problematikom duga opština, te ukazao na potrebe ekspertske pomoći stručnjaka Svjetske banke u procesu izrade analize finansijskog stanja i održivosti lokalnih samouprava, čija bi uspješna realizacija sasvim sigurno mogla doprinijeti uspostavljanju stabilnosti finansija na nivou opština.

“Prepoznajući činjenicu da Crna Gora ima snažan razvojni potencijal, predstavnici delegacije iskazali su spremnost da,  kroz jasno  koncipiran plan razvojnih komponenti, pruže podršku Vladi Crne Gore u onim ekonomskim segmentima koji budu prepoznati kao prioritetni. Ministar Žugić zahvalio se predstavnicima Svjetske banke na podršci i iskazao zadovoljstvo zbog dobrih partnerskih odnosa, te naglasio da Ministarstvo finansija, kao i Vlada Crne Gore, ostaju posvećeni realizaciji dogovorenih projekata”, zaključuje se u saopštenju.

 
 
 
Portal Analitika