Zanimljivosti

Najbolji prirodni saveznici za jačanje imuniteta

Da bi izbjegli sezonske infekcija koje vas iscrpljuju, potrebno je učiniti organizam što otpornijim. U nastavku vam donosimo pet moćnih saveznika koji će vas zaštititi od prehlade...
Najbolji prirodni saveznici za jačanje imuniteta
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Grip najčešće "obara" one oslabljenog imuniteta i kod njih su simptomi i najizraženiji. Osim opštih mjera prevencije, jedino što sada može da se uradi u borbi protiv gripa jeste jačanje imuniteta, prije svega zdravom ishranom, sa što više voća i povrća, ali i uzimanjem minerala (cink i bakar) i vitamina C, E i B.

Kod zdravih ljudi visoka temperatura tijela usljed infekcije virusom gripa koja traje duže od tri dana alarm je da odmah krenu kod ljekara. Pacijentima sa hroničnim bolestima, kod kojih grip i može da izazove najozbiljnije komplikacije, ljekari savjetuju da medicinsku pomoć potraže čim dobiju visoku temperaturu. I za jedne i za druge, otežano disanje je siguran znak da je ljekarski pregled obavezan, a na osnovu toga će, po procjeni ljekara, uz klasičnu simptomatsku terapiju - čajeve i vitamine, po potrebi biti uključeni i ljekovi.

Grip se, u svakom slučaju, ne smije shvatati neozbiljno, a najveća greška je, tvrde ljekari, da se boluje "na nogama". Trebalo bi odležati sedam dana. U suprotnom stanje lako može da se iskomplikuje, da se bolest oduži, i da se na organizam već oslabljen virusom "nakače" i bakterijske infekcije.

I poslije preležanog gripa oporavak traje bar još nedjelju dana. Jer, poslije visoke temperature, bolova u mišićima i glavobolje, organizam je iscrpljen, a imunitet je svu svoju snagu iskoristio da bi se izborio sa virusima. Ishrana i odmor imaju najveću ulogu u oporavku, a ako se pridržavate nekoliko sljedećih savjeta, tijelo će se brže nakon gripa povratiti u formu.

Na jelovniku bi trebalo da bude više ugljenih hidrata koji su osnovni izvor energije za organizam, mozak i mišiće. Složeni ugljeni hidrati nalaze se u hljebu, tjestenini i pirinču, a prosti u voću, medu, slatkišima i bijelom šećeru. Potrebni su i proteini, koji služe za obnavljanje mišićne mase i procesa obnove tkiva: nalaze se u mesu, ribi, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima. Masnoće su takođe neophodne, posebno biljnog porijekla, jer su bogate antioksidansima. Ima ih u biljnim uljima i ribi. Mineralne soli i vitamini korisni su za jačanje obrambenog sistema organizma, a nalaze se u voću, povrću, mahunarkama i žitaricama.

Djeci vitamin B: Djeci je više nego ostalima potrebna pomoć u oporavku nakon gripa, jer njihov odbrambeni sistem nije potpuno razvijen, a takođe, i starijim osobama čiji imunitet sa godinama postaje sve slabiji. U oba slučaja najbolji lijek za oporavak su mirovanje i velika zaliha vitamina C. Za ponovno sticanje snage i vraćanje apetita, najmlađi bi trebalo da uzimaju i sve vitamine B grupe.

Protiv umora: Za prevladavanje tipičnog jutarnjeg osjećaja iscrpljenosti, šećer možete zamijeniti medom, a za podsticanje apetita najbolje rješenje je rasporediti dnevni unos hrane u više manjih obroka. Osim toga, vrlo je važno piti najmanje dva litra tečnosti dnevno jer se na taj način u organizam unosi potrebna količina mineralnih soli i nadoknađuje tečnost izgubljena zbog povišene temperature.

Masaža: Možete sami masirati određene tačke na tijelu: jamicu ispod pregiba lakta masirajte za smirivanje kašlja, trljajte dio između palca i kažiprsta protiv osjećaja težine u glavi, a spoljne bočne strane koljena protiv umora i nedostatka apetita. Masirajte mekano sredinu tabana ako osjećate bolove u kostima i mišićima.

Mirovanje i tečnost: Izbjegavajte nepotrebno naprezanje, mirujte što više u krevetu, dobro utopljeni, i spavajte sedam do osam sati dnevno. Pijte dnevno tri do četiri čaše iscijeđenog soka pomorandže ili limuna za rehidrataciju organizma.

Izvor: Novosti; foto: 24sata.hr

Portal Analitika