Sci/Tech

EK: Ugasite svoje Fejsbuk naloge ako želite sačuvati privatnost

Građani EU koji žele da sačuvaju privatnost svojih informacija od američkih obavještajnih službi treba da zatvore svoje Fejsbuk naloge, poručila je Evropska komisija, uz ocjenu da aktuelni zakoni Unije ne štite podatke građana.
EK: Ugasite svoje Fejsbuk naloge ako želite sačuvati privatnost
Portal AnalitikaIzvor

Advokat Evropske komisije Bernhard Šima rekao je ovo u okviru slučaja koji je pokrenuo privatni aktivista Maksimilijan Šrems. On je postavio pitanje li podatke građana EU treba smatrati bezbjednim ako se pošalju u SAD, u svjetlu masovnog praćenja podataka koje je otkrio Edvard Snouden, bivši službenik američke Nacionalne službe bezbjednosti SAD.

"Razmislite da ugasite nalog na Fejsbuku, ako ga imate", rekao je Šima vrhovnom tužiocu Ivu Botu na ročištu pred Evropskim sudom pravde u Luksemburgu.

Postojeći sporazum "Sejf harbur" odnosi se na prenos podataka građana EU preko Atlantika, u SAD. Bez tog sporazuma, prenos privatnih podataka izvan EU je protiv zakona evropskog bloka.

Osim Fejsbuka, slučaj je obuhvatio pritužbe protiv kompanija "Apple", "Microsoft", "Skype" i "Yahoo".

Sporazum "Sejf harbur" je zajednički dogovor između SAD i EU koji osigurava zaštitu podataka evropskih građana i onda kada tim podacima upravljaju američke kompanije izvan granica EU.

Evropska komisija nije mogla da potvrdi da li propisi "Sejf harbura" adekvatno štite podatke građana EU.

Pokretač slučaja smatra da program američke vlade "Prizma", u okviru kojeg se podaci građana EU, koje drže američke kompanije, prosljeđuju  američkim obavještajnim službama, predstavlja kršenje standarda "adekvatnosti" i da sporazum “Sejf harbur" više ne važi.

(Srna/Nezavisne)

 
 
 
Portal Analitika