Zanimljivosti

Kako je crtani film umalo razotkrio jednu od najvećih tajni Drugog svjetskog rata

U periodu između 1943. i 1945. godine, američka vojska je uz pomoć kompanije "Warner Bros" producirala 27 epizoda propagandnog crtanog filma o avanturama trapavog redova Snafua. Danas, 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata, na vidjelo je isplivala informacija da je Snafu otkrio jednu od najčuvanijih tajni američke vojske.
Kako je crtani film umalo razotkrio jednu od najvećih tajni Drugog svjetskog rata
Portal AnalitikaIzvor

Početkom 1942. godine, Amerika je još uvijek bila "grogi" poslije napada Japanaca na havajsku mornaričku bazu Perl Harbor. Ipak, iako je pretrpjela poprilične gubitke, vojska je uveliko planirala kontraudar na svim poljima.

Jedno od tih polja bilo je i polje propagandnog programa, u čemu je veliku ulogu odigrala holivudska industrija.

Bilo je svega - od filmova o borbi protiv nacista, u kojima su se protiv Hitlerovih trupa borili Klark Gebl, Džimi Stjuart i ostale zvijezde tadašnje filmske scene, do animiranih ostvarenja u kojima su junaci poput Duška Dugouška, Patka Dače i ostalih prkosili nacističkim neprijateljima.

Među njima bio je i trapavi redov Snafu, čije avanture su ekranizovane u 27 epizoda.

Ono što je zanimljivo je to da je jedna od tih epizoda povučena u posljednjem trenutku, jer je slučajno, imaginacijom i kreativnim doprinosom autora, slučajno otkrila najveću tajnu američke vojske - čuveni Menhetn projekat.

Naime, u jednoj epizodi Snafu se nakon velike eksplozije nalazi u ogromnoj rupi, bez igdje ikoga na vidiku. U tom trenutku on izgovara riječi zbog kojih je u američkoj vojsci upaljen crveni alarm:

"Znam šta je uzrokovalo ovu džinovsku rupu, to je naša nova letjeća bazuka, sa radarskom kontrolom".

Uzak krug ljudi, koji je tada već uveliko radio na "Menhetn projektu" (stvaranju atomske bombe), momentalno je, u posljednjem trenutku stopirao emitovanje epizode u bioskopima širom Amerike.

Suđenja nije bilo, jer je bilo nemoguće da su scenaristi znali za tako osjetljivo i strogo čuvanu vojnu tajnu. Jednostavno, slučajnost koju je uzrokovala njihova kreacija poklopila se sa najvećim projektom američke vojske u tom trenutku.

Ironija je hthela da nespretni crtani lik, redov Snafu, zna za najstrože čuvanu tajnu na svijetu prije Hitlera, Musolinija, Staljina i Čerčila.

Izvor: Blic

Portal Analitika