Zanimljivosti

Zemlja ima još svega dvije velike prašume

Na Zemlji nema još mnogo velikih, netaknutih šuma, u stvari, kako se navodi u novoj studiji objavljenoj u “Naprednoj nauci” (Science Advances), ostale su još svega dvije džinovske prašume - jedna u Južnoj Americi, druga u Africi.
Zemlja ima još svega dvije velike prašume
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

-Postoje svega samo dva dijela netaknute šume na Zemlji - Amazon i Kongo - i one se sjaje kao oči na središtu mape - izjavio je vođa studije Nik Hadad za “Njujorker”.

Ostatak šumskih područja na našoj planeti je u fragmentima, a podijeljene su raznim uzrocima - od ljudskog faktora, na primjer izgradnja puteva, do prirodnih događaja, poput šumskih požara. Oko 70 odsto šumskog područja u svijetu smješteno je na oko kilometar od ivice šume.

Nova studija je otkrila da podijeljena područja u prosjeku gube polovinu svojih biljnih i životinjskih vrsta u periodu od dvije decenije.

-Jednom kad šuma nestane, područje je izloženije sada promijenjenoj temperature, vlažnosti, vjetru. Međutim, nije još sve propalo - fragmentacija se često dešava veoma polako, pa je moguće ponovo povezati šume sadnjom drveća. Nikad nije prekasno da sačuvamo ono što imamo - izjavio je koautor studije Daglas Levi, prenio je “Njujorker”.

Portal Analitika