NATO

Crna Gora ostvarila izuzetan napredak na putu ka članstvu u NATO

U nastavku posjete Sjedinjenim Američkim Državama, ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić se sastala sa kongresmenom Majklom Tarnerom (Michael Turner) iz Ohaja.
Crna Gora ostvarila izuzetan napredak na putu ka članstvu u NATO
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ministar je čestitala kongresmenu Tarneru na reizboru i zahvalila mu na snažnom angažovanju i promociji interesa Crne Gore u Kongresu. Sagovornika je informisala i o aktivnostima koje se odvijaju u okviru fokusiranog i inteziviranog dijaloga sa NATO.

Kongresmen Tarner, koji je ujedno i predsjednik Parlamentarne Skupštine NATO, afirmisao je ostvareni napredak Crne Gore na putu ka NATO naglašavajući punu podršku Parlamentarne Skupstine politici otvorenih vrata NATO.

Ministar je razgovarala i sa koopredsjedavajućim crnogorskog kokusa, kongresmenom Dag Lamborn (Doug Lamborn) koji je saopštio posvećenost promociji ostvarenog napretka Crne Gore u svim oblastima. Kazao je da članovi Kokusa redovno sumiraju postignute rezultate koji preporučuju našu zemlju za što skorije članstvo u Alijansi.

Ministar Pejanović Đurišić i kongresmen Lamborn razgovarali su i o daljim vidovima i modalitetima podrške Kongresa evroatlantskim aspiracijama Crne Gore. Snažnu podršku da Crna Gora bude pozvana u NATO do kraja godine uputio je i senator Ben Kardin.

Ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović Đurišić susrela se i sa predsjednicom German Marshall Fund-a dr Karen Donfrid  i savjetnikom za bebjednost i odbrambenu politiku u GMF-u Derekom Šoleom . Ministar je upoznala sagovornike sa ostvarenim rezultatima u implementaciji reformi u ključnim oblastima koje su ocijenjene kao prioritetne -vladavina prava, borba protiv korupcije, reforma vojnog i bezbjednosnog sektora i jačanje javne podrške.

Naglasila je čvrstu opredijeljenost Crne Gore da ispuni sve preduslove kako bi do kraja 2015. godine uslijedio poziv za članstvo i apostrofirala da je izvjesna perspektiva članstva Crne Gore značajna i sa aspekta jačanja stabilnosti regiona Zapadnog Balkana. Izrazila je očekivanje da će Sjedinjene Države nastaviti da pružaju snažnu podršku Crnoj Gori u konačnoj fazi integracija.

Predsjednik GMF-a Donfrid i savjetnik Šole su istakli da je Crna Gora ostvarila izuzetan napredak na putu ka punopravnom članstvu u NATO i istakli važnost kontinuirane implementacije postavljenih prioriteta. Složili su se u ocjeni da bi članstvo Crne Gore doprinijelo sveukupnoj stabilizaciji prilika u regionu i na toj liniji obećali podršku u posljednjoj fazi integracije Crne Gore u NATO.

Ministar Pejanović Djurišić održala je i predavanje na Univerzitetu Georgetown na temu: „Proširenje NATO i EU: Izazovi za novu Evropu“. Nakon predavanja, ministar je, sa studentima poslediplomskih studija Škole međunarodnih odnosa, razgovarala o aktuelnim bezbjednosnim, političkim i socio-ekonomskim pitanjima u svijetlu trenutnih dešavanja u Istocnoj Evropi i refleksiji na region. Potencirala je da jedino integracija svih zemalja i usvajanje standarda EU može doprinijeti trajnom miru, stabilnosti i ekonomskom napretku regiona.

Portal Analitika