Region

Prije 16 godina oboren “neoborivi”

Lovac bombarder F-117A, koji je učestvovao u NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije oboren je na današnji dan prije 16 godina u ataru sela Buđanovci, koje se nalazi u sremskom okrugu u Vojvodini.
Prije 16 godina oboren “neoborivi”
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tako je srušen mit o neoborivom američkom "nevidljivom" lovcu bombarderu, a letjelicu F-117A oborio je 3. Divizion 250. Brigade protivvazdušne odbrane, koji su, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspjeli da ga pogode sa zemlje, podsjeća RTS.

Avion je pao u atar sela Buđanovaca, pošto je prethodno gađan sa dvije rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

F-117A "noćni soko" reputaciju je stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, prema objavljenim podacima, 1.270 puta proletio neprimijećen iračkim nebom, u 39 borbenih misija.

Avion F-117, konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neobično za letjelice te namjene, u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv "stelt", što na engleskom jeziku znači "krišom", "u potaji", ili "nevidljivi". Predstavljao je simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, a što mu je omogućavalo da bude "nevidljiv" za sve radarske sisteme.

Avioni tog tipa konstruisani su sa oštrim uglovima, koji predstavljaju skup krivina od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući sačinjenim specijalnim kompozitnim materijalima, utiču da se letjelica ne može registrovati na radaru.

O tome kako su Srbi uspjeli da nadmudre "Elviru" pisao je njujorški list Newsweek.

"Tri noći prije sudbonosnog leta F-117A avioni 'stelt' letjeli su praktično istom maršutom. Srbi su svaki dan pomejrali radare, a uključivali ih samo na kratko, tek koliko je potrebno da se snime maršrute aviona koji dolaze, ali ne dovoljno da bi ih otkrio avion NATO za detektovanje", piše u listu.

Njujorški list naveo je da je četvrte noći, dok je F-117A bacao bombe na cilj nedaleko od Beograda, otvor za izbacivanje projektila na avionu na srpskim radarima počeo da šljašti, tako da su Srbi brzo ispalili rakete i pogodili cilj.

Blic.rs

Portal Analitika