Politika

Lekić i Demos moraće u klupe sa nezavisnim poslanicima

Lider Demosa Miodrag Lekić neće moći da u Skupštini formira poslanički klub jer to ne dozvoljava poslovnik. Prema saznanjima „Dana“, kolegijum predsjednika Skupštine trebalo bi da narednih dana raspravlja o tome, ali je gotovo izvjesno da će stav biti da Lekić i ostali parlamentarci koji podržavaju formiranje Demosa mogu eventualno da se pridruže ranije formiranom klubu nezavisnih poslanika.
Lekić i Demos moraće u klupe sa nezavisnim poslanicima
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema članu 31 poslovnika, klub poslanika čine najmanje tri poslanika.

Poslanik može biti član samo jednog kluba. Klub poslanika sačinjavaju poslanici koji pripadaju istoj političkoj partiji ili koaliciji.

Poslanici iz jedne političke partije mogu obrazovati samo jedan klub poslanika. Klub poslanika mogu obrazovati udruživanjem i najmanje tri poslanika iz različitih političkih partija koji ne mogu obrazovati klub poslanika u smislu stavova dva i tri ovog člana. Jedan klub poslanika mogu udruživanjem obrazovati i poslanici koji ne pripadaju političkim partijama, poslanici izabrani sa izborne liste grupe građana i poslanici koji ne obrazuju klub u smislu stava pet ovog člana odnosno poseban klub poslanika definisano je noslovnikom.

Kako je propisano, „klub poslanika se, po pravilu, konstituiše na prvoj sjednici tako što se predsjedniku Skupštine podnosi spisak članova kluba koji potpisuje svaki član kluba”. Na spisku se, kako je navedeno, posebno naznačava predsjednik kluba.

Formiranjem poslaničkog kluba partije dobijaju pravo da im se obezbijede prostorije za rad i mogućnost učešća na sjednicama kolegijuma. Šef kluba poslanika za učešće u radu kolegijuma dobija i mjesečnu nadoknadu od 300 eura.

Portal Analitika