Crna hronika

BRĐANIN: Nijesam kriv

Bivši šef kotorske policije Zoran Brđanin, komandir Aleksa Praščević i inspektor za strance Dejan Iličković juče su u podgoričkom Višem sudu negirali da su zloupotrijebili položaj i protivzakonitim uticajem omogućili stranim radnicima da bez dozvola borave u Crnoj Gori. Proces vodi sudija Dragoje Jović, piše Pobjeda.
BRĐANIN: Nijesam kriv
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Brđanin se tereti da je u dva navrata preko kolege Praščevića tražio od Iličkovića da protiv sedam stranih državljana ne podnosi krivične prijave jer nijesu imali prijavljen boravak i dozvole za rad.

O optužbama Brđanin je optužni predlog ocijenio kao besmislen navodeći da tužilac pokušava da inkriminiše radnje koje su prisutne u svakodnevnom životu.

- Ne osjećam se krivim, jer nijesam zloupotrijebio ni jedno službeno ovlašćenje koje proizilazi iz mog službenog položaja - kazao je Brđanin.

On je pojasnio da je Praščevića pozvao kao kolegu da se informiše o temi koja spada u djelokrug rada polcije.

- Iz same činjenice da sam pozivao Praščevića, a ne direktno inspektora za strance Dejana Iličkovića može se vidjet da nijesam imao namjeru da vršim protivzakonit uticaj - kazao je Brđanin.

On je optužio tužilaštvo da je „zlonamjerno interpretiralo prisluškivane razgovore koje je obavio sa Praščevićem“.  

Brđanin je ispričao da mu se jednom prilikom obratio vlasnik građevinske firme Aco Kolarević, koji je mislio da je policija zatekla na njegovom gradilištu a ne u saobraćaju tri strana radnika bez boravišnih dozvola, zbog čega su im bile oduzete lične karte. Brđanin poziva Praščevića i govori mu da je u Radanovićima zaustavljen neki kamion.

- Istekao im je šestomjesečni tehnički pregled. Neka to ide redovno. Tamo ima i tri radni ka, a ovaj će ih prijaviti - stoji u transkriptu, dok tužilaštvo u optužnom aktu tvrdi da je „Brđanin telefonom nazvao okrivljenog Praščevića i rekao mu da od Iličkovića traži da ne podnosi prekršajnu prijavu protiv tri lica“ - kazao je bivši šef kotorske policije.

On je ukazao i na kontradiktornost optužnog akta, jer je u spisima predmeta našao podatak da radnici prilikom saobraćajne kontrole nijesu bili u Crnoj Gori. 

Portal Analitika