Abiznis

Banke stekle nekretnine vrijedne 92 miliona eura

Savjet Centralne banke povećao je juče limit za ulaganje banaka u nepokretnosti i osnovna sredstva sa 40 na 50 odsto. Utvrđen je i tretman nepokretnosti od čijeg je sticanja prošlo više od četiri godine.
Banke stekle nekretnine vrijedne 92 miliona eura
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Izvršni direktor Prve banke i predsjednik Udruženja banaka Crne Gore Darko Radunović izjavio je da se radi o izmjenama i dopunama odluke o minimalnim standardima za ulaganja banaka u nepokretnosti i osnovna sredstva, piše Pobjeda.

- Tu je inicijativu pokrenulo Udruženje banaka u cilju ublažavanja negativnih efekata gdje je stečena aktiva nastala na osnovu namirenja problematičnih plasmana. Poznato je da banke u poslovanju u prethodnom periodu nijesu mogle naplatiti mnogo problematičnih plasmana i zatvarale su ih, pa je dio banaka sticao imovinu na ime problematične aktive, a dio je izmještao na faktoring kompanije - naveo je Radunović.

On je kazao da je krajem prošle godine u bankarskom sektoru bilo 92 miliona eura stečene aktive, a da je 650 miliona prenijeto na faktoring kompanije koje su formirane u Crnoj Gori.

- U ovom trenutku kod svih banaka su sopstvena sredstva u povećanju, jer su lani dobro poslovale. Do sada se stečena aktiva držala najduže četiri godine od trenutka sticanja, a nakon toga su ih banke morale otpisivati na račun sopstvenih sredstava. Ovim novim predlogom starost stečene aktive se računa od dana sticanja od četiri do pet godina, a da je koeficijent solventnosti banke 30 odsto. Ako je stečena aktiva u periodu dužem od pet godina, koeficijent solventnosti je 50 odsto - naveo je Radunović

foto: cdm.me

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mila K
27.03.2015. 10:28

Ovo je podatak u tekucem vlasnistvu, i ovom nepotpunom podatku treba dodati jos pola milijarde koje su prosle na faktoring kompanije. I steta sto ovdje niko ne pominje da su se BIS pravila prekrsila stalnim uvecanjem ovog pokazatelja poslovanja banaka.

2
0