Politika

DAMJANOVIĆ: SNP da bude centar okupljanja opozicije

Scenario koji bi DPS poslao u opoziciju mogao bi da bude objedivanje svih istinskih opozicionih partija koje se zalažu za političke promjene u Crnoj Gori. Smatram da bi baš SNP trebala da bude ta koja bi ozbiljnom političkom ponudom dovela za politički sto sve koji žele da se u Crnoj Gori stvari mijenjaju nabolje - kazao je u intervjuu Pobjedi Aleksandar Damjanović, šef poslaničkog kluba SNP-a.
DAMJANOVIĆ: SNP da bude centar okupljanja opozicije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje očekuje li da će SNP uspjeti da vrati snagu koju je imala, Damjanović je odgovorio:

- Odlaskom jednog broja uglavnom funkcionera partije napravljena je trenutna šteta SNP-u. Učinio sam sve da pojedine, sada već bivše partijske drugove, ubijedim da su program partije, ideja, principi, žrtve, obični članovi koji su opstali i ostali, iako im je bilo mnogo teže nego funkcionerima, kao i sve što je SNP značio i znači u Crnoj Gori, važnije od nezadovoljstva kongresnim procedurama i rezultatom. Nažalost, nije bilo sluha za moju argumentaciju. Naravno, apsolutno sam ubijeđen da će SNP brzo vratiti snagu koja joj objektivno pripada na političkoj mapi Crne Gore, i to ne samo u kadrovskom i idejnom smislu, već i u suštinskom uticanju na buduća politička dešavanja u državi i, nadam se, ključnom uticanju na političke promjene koje su neminovne - kazao je Damjanović.

Potom je pojasnio i na koji način SNP to može postići.

- Tempo, način i kvalitet konsolidacije partije, naravno, u najvećem dijelu zavise od rukovodstva. Na vrhu partije je ključna  odgovornost za političke poteze koje je neophodno povući. U tom smislu očekujem da se, evo već više od četiri mjeseca od Kongresa, i gotovo dva od prve sjednice Glavnog odbora, zaokruži proces izbora novog rukovodstva u skladu sa onim što je predsjednik SNP-a najavio, a to je izbor još dva potpredsjednika, direktora, portparola, šefa medijskog centra, kao i popuna upražnjenih dvadeset i pet mjesta u Glavnom odboru, i uz punu konsolidaciju u Odboru Glavnog grada. Ne postoji razlog da se unedogled odgađa zaokruživanje ovog procesa - kazao je Damjanović.

Na pitanje u čemu vidi uzroke raskola u partiji, on je odgovorio:

- Politička arena u Crnoj Gori je tijesna što se tiče broja političkih aktera i surova u odnosu na često prizemne i prljave političkomedijske ratove i podmetanja. Nije na nama da lamentiramo kako je htio nas neko da uništi jer bukvalno niko nikoga ne štedi na političkoj sceni kada su u pitanju međupartijski ratovi, a bogami, neki to rade i kada su  u pitanju i interna partijska dešavanja. Umjesto da se osvrćemo na prošlost, na nama je da donesemo mudre i kvalitetne odluke i preduzmemo kontinuiranu političku akciju kojom ćemo našim članovima, aktivistima, biračima, u neposrednoj komunikaciji izložiti viziju i konkretne poteze onoga što će SNP da radi. Od njih moramo dobiti i sugestije i primjedbe, ali i stroge kritike politike koja je dovela partiju u problem - rekao je Damjanović.

Kada je u pitanju eventualna saradnja sa Lekićevim Demosom, građanskim pokretom URA ili, možda, budućom Bečićevom strankom, Damjanović je kazao:

- U vremenu fragmentacije političke scene, za sada uglavnom na opozicionoj sceni, i nastajanja nekoliko novih partija, preuranjeno je praviti bilo kakve saveze prije nego što se vidi šta je sve politička ponuda u Crnoj Gori. Politički savezi korisni su kada su zasnovani na čistim osnovama, prije svega na jasnim ideološkim sličnostima, odnosno političkim ciljevima. To znači da svako ko je formirao partiju ili ima namjeru to da učini neće moći, sve i da hoće, pobjeći od krupnih otvorenih pitanja, poput stava o članstvu Crne Gore u NATO, određenja o neravnopravnom statusu srpskog jezika i ćirilice u Crnoj Gori, statusa i položaja naše kanonske SPC... Ko misli da će prećutkivanjem stava o ovim pitanjima da se „svidi svima“ i podiže politički rejting, grdno se vara, jer će kad tad morati da na ta pitanja da precizan i nedvosmislen odgovor - naglasio je Damjanović i dodao:  

- Postoji i druga opcija, a to je da sve istinske opozicione partije koje se zalažu za političke promjene u Crnoj Gori, bez obzira na svoju različitost, izađu sa jednom listom protiv DPS-a i nijesam daleko od procjene da je to scenario koji šalje DPS u opoziciju. Za tu opciju SNP takođe mora biti spremna, ali još je rano za konkretne razgovore, koje uzgred niko nije ni nudio SNP-u. Smatram da bi baš SNP trebala da bude ta koja bi ozbiljnom političkom ponudom dovela za politički sto sve koji žele da se u Crnoj Gori stvari mijenjaju nabolje.

Kada je u pitanju ponuda opozicionih kolega - protesti, vladi u sjenci, on je mišljenja:

- Od kolega iz opozicije je, umjesto razgovora, nuđeno više projekata poput vlade u sjenci, bojkota ili masovnih protesta i javno sam istakao da sve te ponude SNP treba da maksimalno ozbiljno razmotri i o njima se odredi kada i ako budu formalizovane. U tom smislu sam na poziv Lekića učestvovao u razgovorima sa kolegama iz SDP-a o mogućnosti stvaranja prelazne vlade i dijelim njegov stav da, bez obzira na ishod razgovora, kao veliko dostignuće ostaje činjenica da smo, iako ideološ- ki veoma različiti, sjeli za jedan sto kao opozicija i vodili dijalog. To nasljeđe ne smije biti zanemareno, bez obzira na stvari koje su se u međuvremenu izdešavale i određene dezintegracione procese u pojedinim opozicionim političkim subjektima. Uvjeren sam i da Lekić to ima u vidu i da će, sa pozicija novog političkog projekta Demosa, nastaviti da daje neophodan politički doprinos iskrenoj opozicionoj saradnji - uvjeren je Damjanović.

Na pitanje kako će se unutar SNP-a boriti protiv Milića, on je odgovorio:

- Ponavljam da ću se za sopstveno viđenje načina rada i vođenja partijske politike boriti u okviru partije, poštujući procedure i držeći se do zadnje zapete partijskog programa, koji je djelo radne grupe na čijem sam čelu imao čast da budem i koji je istrpio probu vremena i na koji niko od članova i funkcionera, računajući i one koji su napustili partiju, nije imao ni slova primjedbe. Takođe sam rekao da se neću libiti kritike bilo koga, pa i predsjednika partije, kada i čim se dogode stvari koje su za kritiku, a to znači da sam i ja spreman da čujem sve eventualne primjedbe na to kako ja, sa pozicije predsjednika Kluba poslanika i člana GO, realizujem partijsku politiku. Mjera uspjeha svakako nije broj glasova za ili protiv neke odluke koju će predložiti bilo ko u SNP, već da se kroz međusobno uvažavanje i unutarpartijski dijalog donesu najbolje odluke u interesu partije. Odnosno, da nam se nikada više ne dese Nikšić i Herceg Novi, medijska blokada i finansijske dubioze i, naravno, „iznenađenje“ odlascima pojedinih članova, koje smo iz sve snage promovisali, politički i finansijski, a često i lično, dodjelom partijskih funkcija - zaključio je Damjanović u intervjuu Pobjedi

Portal Analitika