Društvo

PAŽIN: Slobodu medija mora da prati odgovornost

Crna Gora treba da traži adekvatan odgovor gdje je tačka ravnoteže između slobode medija i zaštite prava ličnosti. Pri tome, pored savremenih evropskih pravnih rješenja, treba da uvaži i specifičnosti društva, kulturne i pravne tradicije Crne Gore. Samo takav rezultat biće održiv - poručio je ministar pravde Zoran Pažin u Skupštini.
PAŽIN: Slobodu medija mora da prati odgovornost
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da prvi korak na tom putu treba da bude unapređenje pravnog okvira koji se tiče naknade nematerijalne štete, jer je postojeći „anahron i zastarjeo“.

Pažin je, odgovarajući na poslaničko pitanje Snežane Jonice (SNP), rekao da visok stepen slobode i nezavisnosti mora biti praćen istim takvim stepenom odgovornosti kad su u pitanju i mediji i pravosudni organi.

Jonica je pitala ministra je li Crna Gora bila spremna za dekriminalizaciju klevete kada je to urađeno. Pažin je rekao da je to bio „ozbiljan zahvat unutar pravnog sistema u Crnoj Gori do kojeg se nije došlo konsenzusom“ i ukazao na „brisani prostor nastao dekriminalizacijom klevete“.

- Takav reformski zahvat nije praćen drugim potezima ko što je unapređenje građanskog pravnog okvira za zaštitu prava ličnosti. U toj situaciji jedne pravne praznine najviše ispaštaju prava ličnosti - pravo na ljudsko dostojanstvo, čast i ugled. Činjenica je da smo razvijajući pravni poredak u jednoj fazi, usudiću se reći i pod pritiskom, vodili računa samo o jednoj strani medalje, a to je sloboda izražavanja, odnosno medijske scene. To je važno pitanje, ali čini mi se da nam se negdje na tom putu izgubila ljudska ličnost - kazao je Pažin.

Prema njegovim riječima, u posljednje dvije godine dolazi do potrebe da se pravi ravnoteža time što se skreće pažnja da medijska scena, pored slobode, mora da ponudi i odgovornost.

- Lično se zalažem za princip da ljudsko dostojanstvo nije privatno dobro, već najviši javni interes. Založiću se za kodifikaciju građanskog prava u Crnoj Gori. Države koje su se opredijelile za to, težile su da postignu odgovarajući stepen nacionalnog jedinstva o nekim krupnim pitanjima iz oblasti građanskog prava, da razvijaju integritet između države i društva, ali i da ekonomski valorizuju društvo kroz pravnu sigurnost. Vrijeme je da na državnom nivou razmišljamo o formiranju nacionalne komisije koja će dugoročno da sagleda pitanje građansko-pravnog poretka i da u jednom trenutku u budućnosti dođemo do građansko-pravne kodifikacije - kazao je Pažin.

On je podsjetio na mišljenje Venecijanske komisije o izmjenama Zakona o medijima i poručio da je ono potvrdilo da taj prijedlog nije u skladu sa Ustavom.

Portal Analitika