Društvo

Nastavni proces do kraja studijske godine po važećim pravilima

Nastavni proces na Univerzitetu Crne Gore (UCG), odnosno završni ispiti i predispitne obaveze, do kraja studijske 2014/15. godine sprovodiće se na način koji je bio planiran na početku studijske godine, u redovnim i popravnim terminima, zaključio je danas Senat Univerziteta.
Nastavni proces do kraja studijske godine po važećim pravilima
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Rektorata, Senat je takvo uputstvo donio uvažavajući činjenicu da su novi Zakon o visokom obrazovanju, Statut Univerziteta i pravila studiranja usvojeni u toku studijske godine, a studenti su svoje obaveze planirali prema do sada važećim pravilima.

»Na današnjoj sjednici odlučeno je i da se u nova pravila studiranja uvrsti norma kojom se precizira da se predispitni oblici provjere znanja - kolokvijumi, popravni kolokvijumi i drugo, organizuju isključivo u terminima predviđenim za nastavu«, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se nova Pravila studiranja na osnovnim studijama, koja je Senat usvojio 26. februara, primjenjivati u punom obimu od septembra.

Kako je pojašnjeno, Pravila osnovnih studija precizno uređuju nastavni proces i donose rješenja koja uvažavaju različite zahtjeve koje su studenti imali tokom prethodnih godina.

»Između ostalog, pravila precizno definišu način organizovanja dodatnog ispitnog roka, koji je od ove godine prepoznat i Zakonom o visokom obrazovanju. Odobreno je kumulativno sakupljanje bodova, što znači da više nema uslovljenosti brojem bodova za izlazak na završni ispit«, navodi se u saopštenju.

Senat je danas usvojio i novi Pravilnik o nagrađivanju najboljih studenata UCG, po kojem se, pored postojeće dvije nagrade koje je do sada dodjeljivao Univerzitet, inoviranim rješenjem uvodi i treća - nagrada za najbolji naučno-istraživački, umjetnički i stručni rad studenta.

Najprestižnija nagrada Univerziteta – Plaketa, dodjeljivaće se za dva studenta iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka, dva iz oblasti društvenih nauka i jednog studenta iz oblasti umjetnosti.

Iz Rektorata podsjećaju da je do sada Plaketa dodjeljivana za tri studenta – po jednog iz svake oblasti.

»Nagrade su odraz nastojanja Univerziteta da podstakne studente na što bolji uspjeh tokom studija, razvija njihovo interesovanje za naučno-istraživački i umjetnički rad, kao i kreativno i kritičko mišljenje«, dodaje se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.