Društvo

Niko nema pravo da ospori pristup džamiji

Odbor Islamske zajednice Bijelo Polje poručio je da niko nema pravo da ospori put niti pristup džamiji u Sutivanu. Aktivista i član džematskog odbora Sutivan Aldin Pilavac je upoznao rukovodstvo Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje da je zbog renoviranja i nasipanja puta ka džamiji u Sutivanu Zoran Radović protiv njega i imama džamije Mirsada Burdžovića podnio krivičnu prijavu, jer tvrdi da je put koji vodi ka džamiji njegovo vlasništvo.
Niko nema pravo da ospori pristup džamiji
Portal AnalitikaIzvor

Optužba tereti fizičko lice, a odluku o obnovi puta potvrdio je Odbor Islamske zajednice Bijelo Polje, na inicijativu džematskog odbora Sutivan. Da bi upoznali džematlije i mještane koji koriste džamiju, groblje i ostali prostor ove bogomolje, rukovodstvo Odbora Islamske zajednice na čelu sa predsjednikom Adisom Kučevićem zakazalo je skup mještana da ih upozna sa optužbama.

"Dakle, ne radi se ni o kakvoj zabrani puta, kako su pohitali da objave pojedini senzacionalistički portali. Put nije tek napravljen, već se koristi više od pedeset godina, i nije stavljen pod zabranu korišćenja jer nije došlo do sudske odluke koja bi to potvrdila. Rukovodstvo Islamske zajednice je pomenutim skupom u četvrtak, 19. marta podsjetilo vjernike na ovu diskriminaciju i presiju koja traje dvije decenije”, navodi se u reagovanju Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje.

U Islamskoj zajednici priželjkuju sudski epilog i odluku suda po ovom pitanju, jer se, kako se ističe u reagovanju, optužba porodice Radović periodično koristi kao instrument presije i osporavanja pristupa džamiji, groblju, mektebskom prostoru i lokalnoj gasulhani.

“Oko dvadeset godina očekujemo sudsku odluku, bilo kakvu, a to što onaj koji podnosi tužbu ujedno radi u sudu koristi da se punih dvadeset godina, periodično uznemirava i diskriminiše ovaj džemat i zajednica. Posjedujemo autentične dokumente koji potvrđuju da je porodica Radović 1961. godine državi prodala sporno zemljište koje im je ista devedesetih godina vratila”, stoji u reagovanju.

Odbor Islamske zajednice poziva nadležne organe “kod kojih se tužbom protiv pojedinaca pokušava zastrašiti zajednica” da konačno presude.

“Time bi možda postali raritet u svijetu, jedina džamija na kopnu kojoj se može pristupiti samo iz vazduha. Tako može biti, ako sudski organi ove države odluče da podrže podnosioca tužbe i potvrde mu pravo nad zemljištem koje je državi prodao, pa ga natrag dobio besplatno”, naglašeno je u reagovanju.

U Odboru poručuju da niko nema pravo da ospori put niti pristup džamiji u Sutivanu. 

“Islamska zajednica će stati uz svakog pojedinca koji bude optužen u njeno ime i zaštiti ga, a vjernici kompletnog Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje su jedinstveni u odbrani prava na pristup svojim svetinjama i mezarju svojih umrlih”, zaključeno je u reagovanju.

Portal Analitika