Politika

LUKŠIĆ: Podgorica i Zagreb sporazumom će pitanje Prevlake povjeriti sudu u Hagu

Zvanična Podgorica i Zagreb u narednih mjesec usaglasiće specijalni sporazum kojim se pitanje razgraničenja na Prevlaci povjerava Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najavio je šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić.
LUKŠIĆ: Podgorica i Zagreb sporazumom će pitanje Prevlake povjeriti sudu u Hagu
Portal AnalitikaIzvor

"Do određenog približavanja je došlo i nadamo se da će tokom narednog mjeseca doći do finalnog usaglašavanja sporazuma", kazao je Igor Lukšić odgovarajući na poslaničko pitanje u vezi s namjerom Hrvatske da istražuje naftu u južnom Jadranu, dijelu koje bi trebalo da bude predmet međunarodne arbitraže.

On je obrazložio da je usaglašavanje specijlanog sporazuma uslov za otvaranje pitanja razgraničenja pred međunarodnom arbitražom i naveo da će se prije povjeravanja spora sudu o usaglašenom sporazumu izjasniti parlamenti dvije države, prenosi Radio Jadran.

Crna Gora i Hrvatska još nemaju trajno utvrđenu granicu na poluostrvu Prevlaka kod Herceg Novog, kao i akvatoriju južnog Jadrana. Bivša Savezna Republika Jugoslavija i Hrvatska 2002. godine potpisale su Protokol o privremenom graničnom režimu na tom području.

Najviši zvaničnici Crne Gore i Hrvatske ranije su više puta ponovili da taj režim dobro funkcioniše, a da trajno rješenje granice treba naći kroz pregovore ili u postupku međunarodne arbitraže.

Lukšić je rekao i da Hrvatska do sada nije potpisala ugovor ni sa jednom kompanijom o istrazivanju nafte u južnom Jadranu u vezi s tenderom koji je raspisala u apriu prošle godine.

Zvanična Podgorica je oštro reagovala zbog raspisivanja tendera, jer smatra da takav potez Zagreba "jednostran", da krši međunarodne propise, privremeni režim na Prevlaci, kao i da "prejudicira" pitanje razgraničenja na poluostrvu i priobalju oko njega.

Lukšić je rekao da je za istraživanje blokova u južnom Jadranu konkurisala američka kompanija Maraton oil i da je crnogorska diplomatija upoznala tu firmu iz SAD o sporu i sugerisala joj da se uzdrži od potpisivanja sporozuma s Hrvatskom ako je on "urađen sa onim što elementarno ne zadovoljava interese i suvjerena prava Crne Gore".

Lukšić je ponovio stav zvanične Podgorice da je zainteresovana za "obostrano prihvatljiv" aranžman o istraživanju nafte u južnom Jadranu, kao i da od Hrvatske očekuje da "odluke naslanja na postojeće bilateralne sporazume o granici do postizanja trajnog rješenja".

 

radio Jadran

Portal Analitika