Društvo

Pijaca organskih proizvoda u Podgorici od subote

“Dani crnogorske organske hrane”, odnosno pijaca organskih proizvoda biće otvorena u centru Podgorice u subotu, 28. marta.
Pijaca organskih proizvoda u Podgorici od subote
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo poljopriovrede i ruralnog razvoja je proizvođačima doniralo drvene štandove na kojima će, kako je planirano, svake subote do jeseni, potrošači moći da kupe sertifikovane, organske proizvode. Pijacu će na Trgu Republike, u subotu, u 11 sati, otvoriti ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

"Organska proizvodnja u Crnoj Gori ima sve preduslove za podizanje na veći nivo. Imamo propise usaglašene sa EU legislativom, zainteresovanost proizvođača izraženu kroz rast broja organskih proizvođača i asortiman proizvoda“, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Za sada je u Crnoj Gori sertifikovano 28 proizvođača od čega je 11 iz oblasti ratarske proizvodnje, 10 voćarske proizvodnje, pet iz oblasti stočarstva i dva u oblasti sakupljanja šumskih plodova i ljekovitog bilja, kao i njihove prerade. Najviše ima voća i voćnih prerađevina, brašna i meda.

"Poznato je da organski proizvedena hrana sadrži i do 50 odsto više hranljivih materija, vitamina i minerala. U sebi ne sadrži ostatke pesticida i teških metala, ostatke antibiotika, regulatora rasta i ostalih veterinarskih ljekova, s obzirom da su ova sredstva zabranjena u organskoj proizvodnji“, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o agrobudžetskoj podršci organskim proizvođačima, podrška se daje po hektaru za biljnu proizvodnju i po grlu/košnici za stočarsku proizvodnju. Ovogodišnjim Agrobudžetom podrška je poboljšana, jer su smanjene minimalne površine u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji, kako bi se povećao obuhvat proizvođača u režimu subvencija, povećana podrška za povrtarstvo, ljekovito bilje i pčelarstvo.

"Organski proizvođači dobijaju: 350 eura po hektaru– za višegodišnje zasade; 200 eura po hektaru - za ratarsku proizvodnju; 300 eura po hektaru – za proizvodnju povrća, ljekovitog/aromatičnog bilja; 250 eura po hektaru – za proizvodnju sjemenskog i sadnog materijala. Plaćanje u stočarskoj proizvodnji: po uslovnom grlu krave i junice – 80 eura; po uslovnom grlu ovaca i koza – 80 eura; po jedinki živine – četiri eura. U pčelarskoj proizvodnji proizvođač dobija 35 eura po košnici“, stoji u saopštenju.

Takođe, i ove godine kroz mjeru „Unapređenje kvaliteta proizvoda“ obezbijeđena je podrška sertifikovanim organskim proizvođačima u iznosu 300 eura po proizvođaču.

 

foto: Telegraf.rs

Portal Analitika