Abiznis

Šofranac tuži državu jer ne može da eksploatiše ukrasni kamen

Kompanija “Šofranac”, Veselina Šofranca, tužila je pred podgoričkim Osnovnim sudom državu i Ministarstvo ekonomije tražeći nadoknadu štete koju je pretrpjela jer od Ministarstva održivog razvoja nije dobila urbanističko-tehničke uslove za eksploataciju ukrasnog kamena na ležištu Dubovica-Čanj, koje se graniči sa zemljištem na Kraljičinoj plaži.
Šofranac tuži državu jer ne može da eksploatiše ukrasni kamen
Portal AnalitikaIzvor

Zemljište u zaleđu Kraljičine plaže pokušava da kupi “Royal grupa” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je ponudila 21,2 miliona eura za 42 hektara zemlje. Ugovorom koji je Vlada potisala sa Arapima propisano je da na udaljenosti od kilometar od granice zemljišta ne mogu biti kamenolomi i rudnici, te da se ne može vršiti iskopavanje minerala.
 
Štetu koju je pretrpio Šofranac utvrdiće vještak finansijske struke, a prema njegovim riječima, u izgradnju pristupnog puta do koncesije uložio je skoro pola miliona eura. On traži nadokandu štete od 2009. do 2015. godine jer mu je onemogućeno obavljanje posla koji je dobio na tenderu.
 
Tim povodom juče je održano pripremno ročište, a sudija Mirjana Vlahović zakazala je glavnu raspravu za 24. april.
 
Prema riječima advokata Slavka Maraša, koji u sporu zastupa Šofranca, ne postoje zakonske prepreke da se već šest godina prolongira davanje uslova za eksploataciju kamena, jer je investitor 2009. godine dobio dozvolu za taj posao na Dubovici. On je kao dokazni materijal priložio četiri pravosnažne presude Upravnog suda u korist njegovog klijenta, kao i pravosnažnu presudu Višeg suda.
 
Na tvrdnju zastupnika zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa države Rista Femića da Šofranac nije morao da gradi pristupnu saobraćajnicu, advokat Maraš je kazao da je to bio jedini način da se ispita kamen.
 
“Saobraćajnica je morala biti izgrađena jer je investitor morao uraditi probno ispitivanje da bi mogao da eksploatiše kamen” - objasnio je Maraš.
 
Femić se u odgovoru na tužbu pozvao na Generalni urbanistički plan Bara iz 2012. i 2014. godine, koji tretira sporno zemljište na Dubovici kao mjesto za gradnju turističkih objekata. Međutim, zastupnik tužene strane nije dostavio sudu GUP Bara iz 2012. godine, što će, po nalogu sudije, morati da uradi do narednog ročišta.
 
Šofrančev advokat je kazao da u vrijeme davanja dozvole za koncesije nije postojao GUP Bara i da je koncesija izdata na osnovu važećih planskih dokumenata.   
 
Šofranac u narednih nekoliko dana očekuje petu presudu Upravnog suda u sporu koji vodi protiv Ministarstva održivog razvoja, koje odbija da mu izda neophodne dozvole za eksploataciju.
 
“Četiri presude su bile u moju korist, pa očekujem da će biti i peta” - kazao je Šofranac.
 
Šofranac je nakon ročišta kazao da se na lokalitetu Dubovica-Čanj nalazi pet miliona kubika ukrasnog kamena, te da su istraživanja te koncesije obavljena prije nego što je on dobio dozvolu.
 
“Neshvatljivo je ponašanje Vlade, koja planira da na jednom bogatom mjestu, jedinoj lokaciji sa ukrasnim kamenom, gradi turističke objekte. U svijetu se čak izmješta trasa autoputa da ne ugrozi prirodu, a kod nas se prirodna bogatstva uništavaju” - naglasio je Šofranac. (Dan, Barinfo)
 

Portal Analitika