Kužina

Umorni ste konstantno? Jedite ove namirnice

Nutricionistkinja Li Holms, izdvaja sljedeće namirnice iz prirode koje će vam stvoriti dodatni elan da izdržite naporan dan.
Umorni ste konstantno? Jedite ove namirnice
Portal AnalitikaIzvor

Jezgrasto voće

Opšte je poznato da je jezgrasto voće bogato raznim nutrienatima koji daju energiju, ali samo ono koje nije dodatno obrađeno (pečeno, prženo..). Da biste povećali efekat jezgrastog voća, potopite ga preko noći u vodi i ujutru ga iscijedite. Biće vam znatno olakšano varenje, a i pokupićete sve hranljive sastojke koje ono sadrži.

Jogurt

Jogurt sadrži probiotik, dobru bakteriju koja pomaže organizmu da lakše vari hranu i ojačava vaš imunitet. Kao dodatak vašem doručku, pomoći će vam da unesete potrebnu dnevnu dozu kalcijuma, a vaš stomak će biti zdraviji samim tim što ćete imati olakšano varenje. Na taj način vaš organizam neće raditi usporeno, te neće dolaziti do umora nakon obroka.

Losos

Losos je bogat omega-3 nezasićenim masnim kisjelinama koje pomažu u smanjenju holesterola u organizmu i time spriječavaju rizik od srčanih oboljenja. On je obogaćen proteinom, vitaminom B6 i niacinom koji pomažu vašem organizmu da hranu pretvorite u energiju.

Pečurke

Jedna porcija pečurki vam omogućava da u organizam unesete 50 odsto preporučenog dnevnog unosa gvožđa, koje je ključno u prenosu kiseonika kroz organizam. Kada se kiseonik ne prenosi pravilno u našem organizmu, dolazi do umora.

Spanać

Spanać je obogaćen gvožđem, magnezijumom i kalijumom. Magnezijum igra ključnu ulogu u povećanju energije u organizmu, a u kombinaciji sa kalijumom pospješuje varenje i reguliše rad nerava i mišića.

Sjemenke

Ukoliko u svoju užinu ubacite šaku sjemenki, dobićete 50 odsto preporučenog dnevnog unosa magnezijuma. Kao kod spanaća, magnezijum jača kosti, sadrži protein i nezasićene masne kisjeline koje pomažu mišićima da ispravno obavljaju funkcije, bez dodatnog umora.

Voda

Iako već zvuči kao kliše, voda je zaista najneophodnija ljudskom organizmu. Ona poboljšava sve funkcije u organizmu jer prenosi dovoljno kiseonika do svih ćelija. Za ženu preporučeni dnevni unos je osam, a za muškarca deset čaša vode.

Svježe sezonsko voće i povrće

Ukoliko konzumirate voće i povrće kojima nije sezona, najčešće ono ne sadrži ni trećinu neophodnih hranljivih sastojaka. Raste u neprirodnom okruženju, poboljšano raznim hemikalijama. Kada je sezona određenih namirnica, tada možemo da iskoristimo u potpunosti njihove hranjive sastojke potrebne za pravilno funkcionisanje organizma.

Jaja

Jedno jaje sadrži čak 30 odsto preporučenog dnevnog unosa proteina. Ono znatno pospješuje oporavak mišića nakon treninga i odmah nakon konzumacije stvara osjećaj dodatne energije. (Antena M)

Portal Analitika