Finansije

Savjet CBCG: Finansijski sistem stabilan

Savjet Centralne banke Crne Gore održao je danas 70. Sjednicu, kojom je predsjedavao guverner Milojica Dakić. Savjet je usvojio izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za februar 2015. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada.
Savjet CBCG: Finansijski sistem stabilan
Portal AnalitikaIzvor

 Savjet je analizirao i ocijenio uticaj  potencijalnih rizika na stanje finansijske stabilnosti i zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren. Savjet je usvojio Kvartalni izvještaj o poslovanju banaka i MFI na dan 31.12.2014. godine, u kome je konstatovano da poslovanje banaka u četvrtom kvartalu karakteriše rast aktive, depozita i kapitala, a pad ukupnih kredita i likvidne aktive, u odnosu na prethodni kvartal. Svi parametri kvaliteta aktive su poboljšani. Banke su iskazale pozitivan finansijski rezultat na agregatnom nivou.

Savjet je donio rješenje o izdavanju odobrenja za pružanje platne usluge – izvršavanja novčanih doznaka platnoj instituciji „Montenegro Transfers“ D.O.O. - Podgorica.

Savjet je usvojio Odluku o izmjenama Odluke o minimalnim standardima za ulaganje banaka u nepokretnosti i osnovna sredstva. Odlukom je povećan limiti ulaganja u nepokretnosti i osnovna sredstva sa 40% na 50% i utvrđen je tretman stečenih nepokretnosti za koje je od sticanja prošlo više od 4 godine.

 
 
 
Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.