Društvo

ŠEGRT: Kliničkom centru nedostaju specijalisti iz više oblasti

Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) nedostaju specijalisti iz više oblasti, kazao je ministar zdravlja Budimir Šegrt, navodeći da građani ipak imaju kvalitetnu i efikasnu zdravstvenu zaštitu iz tih grana medicine, prenosi Mina.
ŠEGRT: Kliničkom centru nedostaju specijalisti iz više oblasti
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik Demokratskog fronta Veljko Vasiljević danas je u parlamentu, u okviru poslaničkih pitanja, pitao ministra koji stručni kadar je u deficitu u KCCG, i kako će se popuniti te praznine za bolje funkcionisanje službi.

Šegrt je kazao da trenutno u KCCG nedostaje optimalan broj ljekara za hirurške grane, uključujući dječju ortopediju, oftalmologiju i neurohirurhiju.

On je rekao da iz oblasti interne medicine trenutno nema dovoljan broj neurologa, infektologa, hematologa, i neonatologa.

»I pored ovoga građanima se pruža kvalitetna i efikasna zdravstvena zaštita iz ovih grana medicine, na dva načina-angažovanjem specijalista iz okruženja i zaključivanjem ugovora Fonda za zdravstveno osiguranje sa zdravstvenim ustanovama koje raspolažu kadrom za te oblasti«, odgovorio je Šegrt.

On je kazao da je Planom ljudskih resursa, koji je za period 2013-2022 godine donijela Vlada, utvrđeno povećanje broja specijalsita u zdravstvenom sistemu Crne Gore po glavi stanovnika.

»U tom smislu Ministarstvo i KCCG su tokom 2013. i 2014.godine za potrebe te ustanove odobrili ukupno 79 specijalista i 24 uže specijalizacije«, naveo je Šegrt.

Vasiljević je pozvao Šegrta da nenajavljeno obiđe zdravstvene ustanove i vidi koliki su redovi i čekanja i problemi građana.

On je kazao da se na zakazivanje često čeka od tri do šest mjeseci i da je to problem i za zdravog a ne bolesnog.

Predsjednik Sindikata doktora medicine Vladimir Dobričanin, upozorio je ranije da Crnoj Gori fali oko 640 specijalista i da je svaki “izgubljeni” ljekar nenadoknadivi gubitak za zdravstveni sistem i društvo uopšte”.

Prema njegovim riječima, prethodne i ove godine iz Kliničkog centra je otišlo (na kraći ili duži period) šest specijalista od kojih su neki sa preko 30 godina radnog staža.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.