Finansije

ŽUGIĆ: Telekom od 2004. uplatio skoro 31,7 miliona eura poreza

Crnogorski Telekom je od 2004. do kraja prošle godine uplatio 31,73 miliona eura poreza na dobit, a sa društvima koja su mu pripojena 2010, T-Mobile-om i Internetom, preko 40 miliona, saopštio je ministar finansija Radoje Žugić.
ŽUGIĆ: Telekom od 2004. uplatio skoro 31,7 miliona eura poreza
Portal AnalitikaIzvor

Žugić je, odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Demokratskog fronta Milutina Đukanovića, kazao da je T-Mobile od 2004. do kraja 2009. godine uplatio 9,03 miliona eura poreza na dobit, dok je Internet Crna Gora po istom osnovu i za isti period uplatio 686,5 hiljada eura. Đukanovića je zanimalo koliko je u posljednjih deset godina Crnogorski Telekom, pojedinačno po godinama, uplatio u budžet po osnovu poreza na dobit. Žugić je naveo da su u određenom vremenskom periodu postojala nezavisna preduzeća, T-Mobile i Internet Crne Gore, koja su ušla u sastav Crnogorskog Telekoma.

„Stopa poreza na dobit se u tom periodu mijenjala, odnosno kretala se od 15 odsto, 20 odsto, do na kraju devet odsto“, kazao je Žugić.

On je rekao da Telekom nije imao dobit u 2005. i 2006. godini iz više razloga.

Đukanović je kazao da je nesporna konstatacija da je Telekom prodat za tri godišnje dobiti.

„Logično pitanje je ko može nešto da proda za 115 miliona eura, kad tih 115 miliona eura zarađuje za tri godine. To mogu samo neprijatelji Crne Gore“, tvrdi Đukanović.

On je rekao da za deset godina Telekom ostvaruje dobit od preko 400 miliona eura.

„Telekom je mogao, da je u državnom vlasništvu, da sam finansira izgradnju autoputa, kako se država ne bi zaduživala. Vrlo slična situacija je i sa Elektroprivredom EPCG, koja danas ima 200 miliona na svojim računima, kao i sa Jugopetrolom“, naveo je Đukanović.

DF, kako je dodao, ne čudi što su američki državni organi, odnosno američka Komisija za hartije od vrijednosti SEC, konstatovala da se prilikom privatizacije Crnogorskog Telekoma radilo o korupciji vrijednoj 7,5 miliona eura.

„Državni organi Crne Gore uporno ne žele da uspostave komunikaciju sa SEC-om. Od 2012. godine imamo javni poziv, pa se dobila dokumentacija na engleskom, pa treba da se prevodi“, rekao je Đukanović.

U DF-u smatraju da je iznos od 7,5 miliona eura korupcije u tom postupku, što je konstatovao SEC, zanemarljiv.

„Tu se radi o mnogo mnogo većoj korupciji“, zaključio je Đukanović.

 
 
 
Portal Analitika