Svijet

Opšti rat u Jemenu

Da bi se ponovo uspostavio red u Jemenu možda će biti potrebna kopnena ofanziva, izjavio je danas saudijski izvor upoznat sa vojnim pitanjima, samo nekoliko sati nakon što je Saudijska Arabija počela vazdušne udare na oružane formacije Hutija, koji su saveznici Irana.
Opšti rat u Jemenu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Ne možemo ostvariti svoje ciljeve vraćanja legitimne vlade ako samo kontrolišemo nebo Jemena... za uspostavljenje reda možda će biti potrebna kopnena ofanziva", rekao je taj izvor Rojtersu.

Jemen je danas zatvorio glavne luke na moru, rekli su lokalni izvori nakon što su Saudijska Arabija i njeni saveznici počeli da bombarduju snage Hutija koje se bore protiv jemenskog predsjednika koga podržava Zapad.

"Sve glavne morske luke su danas zatvorene zbog intenziviranja sukoba", rekli su lokalni izvori.

RIA Novosti prenijela je, pozivajući se na izvore iz lokalnih vlasti, da je broj žrtava vazdušnih udara povećan do 65.

"Broj žrtava vazdušnih udara u stambenim četvrtima sjeverno od Sane i u Sadi je 65, uključujući žene i djecu", navodi neimenovani činovnik, dodajući da spasioci izvlače ranjene ispod ruševina.

RIA Novosti, takođe, prenosi tvrdnju neimenovanog izvora iz pogranične službe da predsjednik Jemena Abdrabu Mansur Hadi nije pušten u Oman i da je na jemenskoj teritoriji.

Drugi tamošnji izvor rekao je da je Hadi nedavno stigao u centar regiona Hadramut, grad Al-Mukalu, i da bi mogao da krene ka Saudijskoj Arabiji.

Ranije je TV kanal "Skaj njus - Arabija" javio je da je Hadi u Omanu i da je u taj sultanat stigao u pratnji šefa jemenske obavještajne službe Alija al-Ahmedija.

Kako je prenio TASS, pretpostavlja se da bi Hadi iz Omana mogao da ode do egipatskog Šarm el-Šeika, gdje je za danas najavljena vanredna ministarska sjednica Arapske lige posvećena situaciji u Jemenu.

Iranski ministar spoljnjih poslova Muhamed Džavad Zarif je poručio da će Iran uložiti maksimalan napor da bi se zaustavila kriza u Jemenu.

"Vazdušni udari koje predvodi Saudijska Arabija treba odmah da prestanu jer to predstavlja kršenje suvereniteta Jemena. Mi ćemo uložiti sve napore u zaustavljanje krize", rekao je Zarif.

Iransko mnistarstvo spoljnjih poslova je tražilo zaustavljanje vojne "agresije" u Jemenu i upozorilo da bi to moglo dovesti do pogoršanja krize.

"Iran traži zaustavljanje vojne agresije i vazdušnih udara na Jemen i njegov narod. Vojne akcije u Jemenu, koji se suočava sa unutrašnjom krizom, još više će zakomplikovati situaciju i spriječiće nastojanja da se kriza riješi mirnim sredstvima", rekla je portparolka tog ministarstva Marija Afham.

Rusija protiv napada, Amerika ih podržava i nudi "logističku i obaveštajnu pomoć": Iran negira da je obezbijedio novac i obučavanje snaga siitskih Hutija u Jemenu, kao što tvrde neki zapadni i jemenski zvaničnici.

Moskva je zabrinuta zbog najnovijeg razvoja događaja u Jemenu, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnjih poslova.

Rusija je uvijek podržavala suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Jemena, navelo je ministarstvo.

"Mi smatramo da je naročito važno da sve strane u jemenskom sukobu i njihovi strani saveznici odmah prekinu sve vojne akcije i pokušaju da ostvare svoje ciljeve oružjem", ističe se u saopštenju ruskog ministarstva.

"Mi smo uvjereni da se duboke podjele koje sada postoje u Jemenu mogu riješiti jedino dijalogom u koji će biti uključena čitava zemlja", dodaje ministarstvo.

Bijela kuća je sinoć saopštila da SAD podržavaju ofanzivu na čelu sa Savjetom za saradnju persijskih zemalja i da je presjednik SAD Barak Obama je dozvolio američku "logističku i obavještajnu" pomoć.

Snage odane predsjedniku zauzele aerodrom u Adenu: Snage lojalne jemenskom predsjedniku Abd-Rabu Mansur Hadiju povratile su danas aerodrom u Adenu poslije žestokih sukoba sa snagama u savezništvu sa Hutu boracima koji su protivnici njegove vlasti, javile su agencije pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Aerodrom su juče zauzele snage lojalne bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu, koji je saveznik Hutija i još je moćna ličnost u Jemenu, iako je otišao s vlasti 2011. godine.

Saudijska Arabija i njeni saveznici iz Persijskog zaliva pokrenuli su noćas ofanzivu u Jemenu da bi potisnuli snage koje su saveznici Irana i drže pod opsadom Aden, gdje je utočište pronašao predsjednik Jemena koga podržavaju SAD.

Vojni izvori navode da su na meti napada bili položaji pobunjenika na različitim lokacijama u Sani, uključujući vazduhoplovnu bazu al-Dajlami i međunarodni aerodrom u sjevernom dijelu grada, kao i predsjednički kompleks koji su pobunjenici zauzeli u januaru.

150.000 saudijskih vojnika i 100 bombardera u akciji: Televizija "Al-Arabija" je objavila da u ofanzivi u Jemenu učestvuje 150.000 saudijskih vojnika i 100 bombardera, kao i da su Egipat, Jordan, Sudan i Pakistan spremni da učestvuju u kopnenoj ofanzivi u Jemenu.

"Al-Arabija" je, takođe, javila da su u vazdušnim udarima učestvovali i avioni iz Egipta, Maroka, Jordana, Sudana, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Bahreina.

Zvaničnik politbiroa Hutija Muhamed al-Buhaiti je za Rojters izjavio da su Huti spremni da se suprotstave vazdušnoj kampanji koju predvodi Saudijska Arabija.

Na pitanje da li su od početka napada bili u kontaktu sa Iranom, koji je njihov saveznik ili da li će Huti tražiti vojnu pomoć od Teherana, on je odgovorio: "Ne. Jemenski narod je spreman da se suoči sa ovom agresijom bez stranog uplitanja".

Šiitiski Iran je glavni saveznik Hutija, šiitske gurpe koja se bori protiv snaga lojalnih Hadiju, bivšem generalu koga podržavaju sunitske zemlje u Persijskom zalivu.

Vlasti sunitske Saudijske Arabije optužuju Iran da podstiče vjersko nasilje u regionu i Jemenu uz pomoć Hutija.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika