Zanimljivosti

Mladost bolja za memoriju, starost za vokabular

Dvadesetogodišnjaci su bolji u numeričkim vještinama, dok je radna memorija najbolja u tridesetim godinama - navode stručnjaci Masačusetskog tehnološkog instituta.
Mladost bolja za memoriju, starost za vokabular
Portal AnalitikaIzvor

 

Psiholozi su proveli testiranje na 48.547 ispitanika u dobi od desete do 89. godine. Njima su ponuđeni jezički testovi, testovi inteligencije i pamćenja, prepoznavanja emocija, radne memorije, numeričkih veština i vokabulara. Ustanovljeno je da tzv. fluidna inteligencija vrhunac dostiže oko osamnaeste, a stagnira nakon 40. godine. Radi se o sposobnosti brzog razmišljanja, odnosno brzini kojom mozak obrađuje informacije. Dvadesetogodišnjaci su bili jako dobri u prepoznavanju emocija. Ta sposobnost "raste" do 48. godine života, a nakon toga počinje polako da opada. Vokabular se, očekivano, poboljšava sa godinama, a vrhunac dostiže između šezdesete i sedamdesete godine. Nema nikakvih naznaka opadanja ove sposobnosti. Rezultati ukazuju na činjenicu da različite vrste inteligencije vrhunac dostižu u raznim životnim periodima - navodi "Bisniz insajder".

 

izvor:zena.blic.rs

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.