Turizam

Budimpešta: Proglašena godina promocije turizma

Predstavnici država centralne i istočne Evrope, CEEC (Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Litvanija, Estonija, Letonija, Rumunija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, i Crna Gora) i predsjednik Kineske turističke administracije (CNTA), Shao Qiewei, danas su u Budimpešti svečano proglasili 2015. za godinu promocije turizma u okviru Inicijative za saradnju 16 država centralne i istočne Evrope i Kine.
Budimpešta: Proglašena godina promocije turizma
Portal AnalitikaIzvor

Crnu Goru  na sastanku inicijative “16+1” predstavlja direktorica Nacionalne turističke organizacije, Željka Radak Kukavičić. Pored NTO na događaju su prisustvovali i predstavnici Turističke organizacije Bara, Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore i turističke agencije 3E Travel i Fly Montenegro.

Cilj ove inicijative jeste da se kroz saradnju i zajedničke projekte broj Kineza koji posjećuju ovaj Region poveća za 50 odsto do 2018. godine. Identifikovane su glavne prepreke za dostizanje ovog cilja, a to su komplikovan vizni režim i nedostatak direktnih avio letova.

Tokom ovog događaja organizovana je i poslovna radionica sa najznačajnijim kineskim turoperatorima među kojima su bili: China International Travel Service Head Office, China Travel International Ltd., China CYTS Outbound Travel Service, BTG Beijing Tourism Group, BTG International Travel and Tours, Beijing U-Tour International Travel Service co., Ltd, Caissa Touristic, Shanghai China International Travel Service LTD, Shanghai Jinjiang Travel Agency i drugi značajni turoperatori.

Kroz zajednički koordinacioni centar za turističku saradnju zemalja potpisnica, sa sjedištem u Budimpešti definisan je akcioni plan. On podrazumijeva kreiranje zajedničkih turističkih ruta, izradu zajedničkog veb sajta na kineskom jeziku sa bazom podataka svih privrednih subjekata, turoperatora, agencija i hotelijera, koji će se priključiti inicijativi. Definisani su modeli zajedničke promocije u Kini, kao i zajednički nastupi na sajmovima u toj zemlji. Dogovorena je i saradnja na dovođenju predstavnika renomiranih medija i predstavnika turoperatora iz ove mnogoljudne zemlje, dok će Kina i u narednom periodu dati punu podršku ovoj inicijativi, kako ekspertsku, tako i logističku, kako bi ovaj dio Evrope ubrzo postao prestižna destinacija za kineske turiste. Tokom ovog događaja upriličeno je i potpisivanje zajdničke deklaracije između Zajedničkog koordinaciong centra (TCC) za zemlje centralne i jugoistočne Evrope i Nacionalne turističke administracije Kine (CNTA).

Kina  je najbrže rastuće emitivno tržište, samo u 2013. godini iz ove zemlje je bilo 150 miliona internacionalnih putovanja. Od tog broja 7,5 miliona dolazaka bilo je u Evropu, a trećina ovoga broja, oko 2,5 miliona, u neku od zemalja potpisnica inicijative. Ujedno, radi se o najvećim potrošačima koji tokom jednog putovanja potroše u prosjeku 3,5 hiljade dolara. Tokom jednog putovanja obiđu tri do četiri zemlje. Presudni faktori tokom odabira destinacije jesu bezbjednost boravka, komfor, prirodne ljepote, lokalna kultura, tradicija i običaji.

Portal Analitika