Politika

Šeste bilateralne konsultacije u oblasti odbrane između SAD i Crne Gore

U Pentagonu su održane šeste bilateralne konsultacije u oblasti odbrane između Sjedinjenih američkih država i Crne Gore. Delegaciju Ministarstva odbrane Crne Gore predvodila je ministarka odbrane Milica Pejanović- Đurišić, a delegaciju SAD zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu dr Evelin Farkaš.
Šeste bilateralne konsultacije u oblasti odbrane između SAD i Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici Ministarstva odbrane Crne Gore prezentovali su postignute rezultate u implementaciji Strategijskog pregleda odbrane (SPO) sa posebnim osvrtom na reorganizaciju i modernizaciju Vojske Crne Gore i upravljanje ljudskim resursima, kao i regionalnu saradnju u oblasti odbrane. Takođe se razgovaralo o modelima dalje američke podrške u procesu reformi sistema odbrane.

Ministar Pejanović- Đurišić je istakla da je implementacija SPO u završnoj fazi kad je u pitanju reorganizacija Vojske, a da će u narednom periodu u fokusu Ministarstva odbrane biti modernizacija i opremanje u oblastima nadzora vazdušnog prostora, unapređenja sigurnosti na moru kao i sposobnosti i mobilnosti kopnenih snaga.

Zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu dr Evelin Farkaš izrazila je spremnost da SAD aktivno podrže reformu i modernizaciju sistema odbrane koristeći različite programe saradnje.

Ministar Pejanović- Đurišić se sastala i sa zamjenikom sekretara za odbranu SAD  Robertom Vorkom. Tokom sastanka ministarka je upoznala zamjenika Vorka sa postignutim rezultatima u procesu reformi sistema odbrane i istakla da je američko liderstvo i podrška u procesu NATO integracija Crne Gore od ključne važnosti za dobijanje pozivnice za članstvo do kraja godine. Vork je ocijenio da je Crna Gora pouzdan partner i da je ostvarila značajne rezultate u procesu reforme sistema odbrane, te da se u narednom periodu može očekivati njihova puna podrška na putu evroatlantskih integracija.

 
Ministar Pejanović- Đurišić i ambasador Darmanović prisustvovali su i ceremoniji uručenja nagrade Atlantskog Savjeta SAD predsjedniku Avganistana Ašrafu Ganiju. Tom prilikom, Pejanović Đurišić je razgovarala sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO generalom Knudsom Bartelsom, kao i sa komandantom NATO Savezničke komande za transformaciju generalom Jean Paul Palomerosom. Sagovornici su istakli da je Vojska CG dostigla visok stepen interoperabilnosti sa NATO partnerima, što na najbolji način potvrđuje kvalitet sprovedenih reformi i spremnost Crne Gore da postane članica Alijanse.

Portal Analitika