Abiznis

Isplatu otpremnina čeka preko dvije hiljade radnika

Isplatu otpremnine iz Fonda rada čeka još skoro 2,76 hiljada građana koji su ostali bez posla zbog stečaja ili su proglašeni viškom, piše Pobjeda.
Isplatu otpremnina čeka preko dvije hiljade radnika
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Fonda, Kemal Đečević, kazao je da se radi o ispati otpremnina od 1,96 hiljada eura po rješenjima donesenim 2013. i prošle godine.

“Za isplatu po tim rješenjima potrebno je 5,31 milion eura”, rekao je Đečević, ali nije precizirao kada bi te otpremnine mogle biti isplaćene.

Fond rada je od osnivanja isplatio otpremnine za 9,32 hiljade radnika koji su ostali bez posla zbog stečaja ili su proglašeni tehnološkim viškom do stupanja na snagu Zakona o radu od 2008. godine.

“Fond je do sada za otpremnine na osnovu 9,32 hiljade rješenja za isplatu potraživanja osobama čiji je radni odnos prestao usljed stečaja ili su proglašeni tehnoekonomskim viškom do stupanja na snagu Zakona o radu od 2008. godine, isplatio 17,05 miliona eura”, kazao je Đečević.

On je dodao da Fond rada nije adresa za pitanje da li svi koji se nalaze na njegovom spisku imaju pravo na penzionisanje po dopunjenom zakonu, koji predviđa pravo na penzionisanje muškarca koji imaju 30 godina staža i žene sa 25 godina staža, koji su bez posla ostali zbog stečaja.

“Odgovor na to pitanje može dati samo stručna služba Fonda penzijsko invalidskog osiguranja (PIO), jer su uslovi za sticanje prava na penziju propisani Zakonom o PIO”, naveo je Đečević.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.