Abiznis

VEŠOVIĆ: Udruženje penzionera će se zalagati da se penzije vežu za 65 odsto od plata

“Udruženje penzionera će se zalagati da se penzije vežu za 65 odsto primanja, dok je taj odnos sada 57,7 odsto”, najavio je za Portal Analitika Branko Vešović, predsjednik Saveza udruženja penzionera Crne Gore. On je kazao da penzije, ukoliko se ne budu usklađivale prema platama, ponovo mogu doći na nivo od 46 odsto u odnosu na plate, kao što je bilo 2004. godine.
VEŠOVIĆ: Udruženje penzionera će se zalagati da se penzije vežu za 65 odsto od plata
Portal AnalitikaIzvor

“Iako poslovanje Fonda PIO i trenutna finansijska situacija ne idu na ruku penzionerima, ipak se nadam da će nadležni iznaći rješenje koje će omogućiti da se penzije povećaju. Posljednje povećanje u iznosu od 2,6 odsto je bilo još u januaru 2012. godine. Penzioneri su prihvatili da podnesu teret krize kroz zamrzavanje penzija. Međutim, smatram da je recesija prošla i da stvari treba da krenu nabolje”, kazao je sagovornik Portala Analitika.

Novoizabrana ministrica rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević u svojoj prvoj izjavi za medije u tom svojstvu je kazala da će prioritet tog resora biti povećanje socijalnih davanja i odmrzavanje penzija. Međutim, brzo je uslijedila nova izjava, u kojoj se više nisu pominjala povećanja, već – redovnost isplata.

Kovačević se u međuvremenu i sastala sa predstavnicima Udruženja penzionera, koje broji oko 100 hiljada članova.

No, sudeći po onome što je kazao Portalu Analitika, Vešović i nije toliko nezadovoljan statusom penzionera u našoj državi: 

“U Crnoj Gori je prosječna penzija 276 eura. Od država nastalih iz ex Ju, samo su u Sloveniji i Hrvatskoj penzije više. U Sloveniji  iznosi 562 eura, u Hrvatskoj 303. U Srbiji je, međutim, 189 eura, Makedoniji 202, Bosni i Hercegovini 179. I Rumunija i Bugurska imaju niže penzije od crnogorskih”, precizira Vešović.

On tvrdi da penzioneri imaju jaku socijalnu zaštitu koja se ogleda u subvencioniranju zimnica, omogućavanju ljetovanja u odmoralištima u Igalu, Žabljaku i Kolašinu i to pod povoljnim uslovima, na nekoliko rata.

No, najznačajniji vid pomoći je, smatra on, izgradnja stanova za penzionere, jer je bez svog krova nad glavom, prema zvaničnoj evidenciji, oko četiri hiljade penzionera u Crnoj Gori.

“U Podgorici je podijeljeno 100 stanova. Druga zgrada je u završnoj fazi i biće završena do sredine jula. U Nikšiću se u svoje stanove uselilo 12 penzionera. Samo za ovu namjenu država je izdvojila preko milion i dvjesta hiljada eura, podsjeća Vešović.

Pn smatra da je dobra vijest to što je država prošle godine mogla da smanji subvencije za penzije jer je povećana naplata doprinosa.

“Država je u 2013. godini subvencionisala penzije sa 143 miliona eura, dok je prošle godine taj iznos bio nešto manji, oko 118 miliona. Pozitivno je što su naplate pojačane, jer za zaposlenog koji prima 400 eura, poslodavac mora da izdvoji 150 eura doprinosa”, objašnjava Vešović.

Predsjednik Udruženja penzionera se nada da će se finansijska situacija u zemlji popraviti, te da će benefite od najava masovnog zapošljavanja kroz projekte poput autoputa, Luštice i Kumbora, osjetiti i penzioneri.

Ideja o davanju penzija majkama sa troje i više djece, koja je prošla matični odbor, za ministarku Kovačević je dobra, ali ne i izvodiva u ovom trenutku. Istog stava je i sagovornik Portala Analitika.

-Nijesam dovoljno upoznat sa prijedlogom. To je nalik socijalnoj zaštiti u Švedskoj, ali bojim se da mi nemamo te kapacitete, konstatuje Vešović.

 

A. S. 

Portal Analitika